Анализ на спътникови данни показа, че температурата в антарктически долини

...
Анализ на спътникови данни показа, че температурата в антарктически долини
Коментари Харесай

Най-студеното място на Земята се оказа още по-студено - отчетоха -98 градуса по Целзий

Анализ на сателитни данни сподели, че температурата в антарктически долини може да доближи съвсем до минус 100 градуса Целзий, заяви Сайънс алърт.

Тази температура е доста по-ниска от предходния връх от минус 93 градуса Целзий, измерена в същия регион, съобщи Българска телеграфна агенция.

Международен екип от учени доближи до тази стойност, като проучва още веднъж сателитните данни за температурите на Източното Антарктическо плато над Южния полюс и ги свери с регистрираното от наземни метеорологични станции.

Новата публична най-ниска температура е минус 98 градуса Целзий. Тя е в дребни джобове в леда на дълбочина до 3 м.

" Никога не съм бил на толкоз студено място и уповавам се в никакъв случай да не попадна - сподели Тед Скамбос от университета на Колорадо-Боулдър. - Казват, че там дишането е мъчително и човек би трябвало доста да внимава част от гърлото или дробовете му да не замръзнат, до момента в който вдишва ".

Температурата от минус 98 градуса Целзий е друга от регистрираната от наземни принадлежности. Рекордът в тази категория принадлежи на съветската станция " Восток ", също на Източното Антарктическо плато - минус 89 градуса Целзий, измерени през юли 1983 година

Специалистите разграничават двете категории, тъй като спътниците мерят температурата на земната повърхнина, а метеорологичните станции - на въздуха над земята. И двата типа измервания са потребни за учените. Метеорологичните станции регистрират точните условия, само че спътниците обгръщат непрекъснато доста по-големи територии.

Учените са работили с данни от спътниците " Тера " и " Аква " на НАСА, и полярните спътници на Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата, събрани от 2004 година до 2016 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР