Анализ на ДНК на древни хора, живели в Европа преди

...
Анализ на ДНК на древни хора, живели в Европа преди
Коментари Харесай

Почти цяла Европа измряла в края на ледниковия период

Анализ на ДНК на антични хора, живели в Европа преди 30–11 хиляди години, разказал на генетиците за огромна злополука в района в края на последния ледников интервал, вследствие на която съвсем цялото ѝ население е измряло, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Current Biology.

„ Разкрихме напълно нова страница в историята на човечеството, която ни споделя за това, че съвсем цяла Европа е била заселена отначало в края на последния ледников интервал. Почти нямахме генетични данни, отнасящи се към този интервал, и не знаехме съвсем нищо за това, което се е случило с първите поданици на Европа “, споделя Йоханес Краузе (Johannes Krause) от Института за еволюционна антропология в Лайпциг (Германия).

Краузе и сътрудниците му стигнали до този извод, като „ възкресили “ и прочели останки от антична ДНК, извлечена от мостри кости и зъби на 35 кроманьонци, чиито остатъци били открити неотдавна в Белгия, Чехия, Румъния и Италия.

Учените се интересували от така наречен митохондриална ДНК – незначителен сегмент от генома, съдържащ се в „ енергийните станции “ на клетките – митохондриите. Тази ДНК се предава дружно с митохондриите от майка на децата, което разрешава да се открият родствени връзки сред популациите хора и да се употребява мтДНК за проучване на историята на тяхната миграция.

Днес, както отбелязва Краузе, съществуват две огромни групи мтДНК – хаплогрупа М, носители на която се явяват народите на Азия и индианците на Новия свят, и хаплогрупа N, към която се отнасят европейските нации и техните потомци, само че освен това тя се среща и измежду азиатските нации.

Наличието на тези хаплогрупи дълго време карало учените да считат, че човечеството е мигрирало от Африка на „ талази “ – в началото са я напуснали предците на индианците и азиатците и чак по-късно, след прекъсване в Близкия изток, където хаплогрупа М е изчезнала от популацията на бъдещите европейци, индивидът е колонизирал Европа.

Череп на кроманьонец от Чехия. © Martin Frouz

Анализът, извършен от Краузе и сътрудниците му, демонстрира, че всичко е било друго. ДНК на античните хора, живели в Европа преди настъпването на последния ледников интервал, който е почнал преди 24 000 години и е приключил преди 11 000 години, в действителност съдържа и следи от хаплогрупа М, и редица други хаплогрупи – U5, R – които през днешния ден в Европа не съществуват, с изключение на в северните региони на Скандинавия и Русия.

Почти всички тези хаплогрупи са изчезнали с настъпването на ледниковия интервал, вследствие на внезапно редуциране в числеността на популацията и насилствената миграция на юг под натиска на настъпващите ледове.

Преди към 14 500 години, когато ледовете са почнали да отстъпват, последните останки от ловците събирачи по някакви аргументи са изчезнали изцяло, отстъпвайки място на новите „ пришълци “. Това може да са били както нови мигранти от Близкия изток, по този начин и „ северни евразийци “, и други популации на кроманьонци, „ презимували “ ледниковия интервал в Северна Европа.

Това тайнствено изгубване на първите европейци и наличието на хаплогрупа М в района приказва за това, че човечеството е напуснало Африка не на талази, мигрирайки в разнообразни елементи на Стария и Новия свят, счита Краузе.

Ако се има вяра на данните от дребни разновидности в мтДНК, това се е случило преди към 55 000 години, което се вмества изцяло в археологическите свидетелства за първите миграции на хора, заключават учените.

 

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР