„Амнести“ заяви, че е открила доказателства за това, че руските

...
„Амнести“ заяви, че е открила доказателства за това, че руските
Коментари Харесай

„Амнести интернешънъл“: Русия използва касетъчни бомби в Украйна

„ Амнести “ съобщи, че е разкрила доказателства за това, че съветските сили неведнъж са употребявали касетъчни бомби 9N210/9N235, както и „ разпръскващи се “ муниции - ракети, които изхвърлят по-малки бомби, които се взривяват по-късно на избрани шпации от време, предава БГНЕС.

BBC посети пет обособени места на влияние в жилищни квартали в Харков и видя доказателства за присъщ, съразмерен резултат на разпространяване, обвързван с касетъчните муниции.

Кадри от камери за видеонаблюдение, предадени на BBC от гражданин на един от обектите, демонстрират поредни групирани детонации – „ доста мощен знак за субмуниции от касетъчно оръжие “, споделя Хамиш де Бретън Гордън, някогашен полковник от английската войска и специалист по оръжия от университета в Кеймбридж.

Касетъчните муниции са противоречиви, защото се взривяват във въздуха и изпускат група по-малки бомби, които падат безсистемно на необятна територия, което може да изложи на риск цивилното население.

Освен това по-малките заряди не се взривят при удар, което съставлява опасност за години напред. Повече от 120 страни са подписали контракт, забраняващ потреблението на тези оръжия, само че нито Русия, нито Украйна са го подписали.

На мястото на един от очевидните удари с касетъчни бомби в Харков, към жилищна кооперация и детска площадка в квартал „ Индустриален “, се вижда резултатът на прахосване към три обособени удара от три страни на детска площадка.

Съпругата на Иван Литвиненко Оксана е тежко ранена при удара и по-късно умира.

40-годишният Литвиненко споделя пред BBC, че двойката се е разхождала по детската площадка с петгодишната си щерка, когато са попаднали под обстрела. Техният 14-годишен наследник е бил в жилището им.

„ Изведнъж видях мълния и чух първата детонация. Грабнах щерка си и я притиснах до едно дърво. Жена ми беше на към пет метра от мен и просто падна “, сподели Литвиненко.

41-годишната Оксана е ударена от шрапнел, който прониква в гърба, гърдите и корема ѝ, пробива белите ѝ дробове и поврежда гръбначния ѝ дирек.

„ Тя е била в интензивното поделение в продължение на два месеца, до през днешния ден, когато умира от затруднения от пострадванията и диабета. Лекарите я оперираха няколко пъти, само че организмът ѝ не можа да издържи “, споделя Литвиненко, говорейки пред BBC единствено няколко часа след гибелта ѝ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР