Американското правителство сътвори прецедент. То даде федерално разрешение на частна

...
Американското правителство сътвори прецедент. То даде федерално разрешение на частна
Коментари Харесай

Частна фирма ще лети до Луната

Американското държавно управление сътвори казус. То даде федерално позволение на частна компания Лунен експрес да приготвя пътешестване до спътника на Земята. Това е стъпка, отваряща път на частния бранш в галактическата промишленост като цяло.

Полученият документ е доказан от федералната авиационна администрация. От Лунен експрес настояват, че ще изпратят робота си до края на 2017-та година. Това бе несъмнено като прекомерно амбициозно и слага доста въпросителни.

Компанията не разполага нито с ракета, нито с галактически транспортен съд, най-малко за момента. Ситуацията е в действителност забавна, тъй като огромни компании като Спейс Екс да вземем за пример към този момент разполагат с ракети и кораби, само че нямат сходно административно позволение. Реално Лунен експрес е първата компания, която изявява предпочитание да изпрати транспортен съд на Луната. За сходна частна задача няма открити правила и регулации.

Лунен експрес следва да кандидатства за премията от 30 милиона $, обезпечени от Гугъл Lunar X-Prize. За това експертите са се заели да създават обособени елементи от ракетата си, която ще се споделя Rocket Lab Electron. Подобна структура се извършва постепенно и доста мъчно. Именно заради това мнозина показаха подозрения, че до 2017-та Лунният експрес ще доближи Луната.

До момента частните компании имаха разрешението да изпращат галактически кораби единствено в орбитата към Земята. Това се дължеше на ограниченията за сигурност на жителите, както и на от дълго време постигнатите интернационалните договорености за полети в Космоса.

Освен Лунен експрес в конкуренцията за премията на Гугъл ще се борят още няколко компании. Неин най-сериозен съперник е SpaceX, която готви полет до Марс, само че към момента не е подала молба за позволение летателните ѝ апарати да изоставен земната орбита.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР