Американското правителство обяви днес, че е одобрило продажбата на 8

...
Американското правителство обяви днес, че е одобрило продажбата на 8
Коментари Харесай

САЩ одобриха продажба на още 8 изтребителя F-16 за България

Американското държавно управление разгласи през днешния ден, че е одобрило продажбата на 8 изтребителя F-16 на България, " с цел да укрепи сигурността " на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, съобщи Франс прес.

В официално съобщение Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е уведомил американския Конгрес за желанието си да продаде тези изтребители и муниции на източноевропейската страна за сумата от 1,67 милиарда $. Държавният департамент не посочи дали тази продажба би могла да проправи път за даване на Украйна на бойни самолети руско произвеждане, с каквито разполага България, отбелязва Агенция Франс Прес.

Агенция Ройтерс, която цитира американското министерство на защитата, прецизира, че Държавният департамент е одобрил евентуалната продажба на самолети F-16 C/D Block 70 и обвързвано с тях съоръжение за общо 1,673 милиарда $.

Според Пентагона главният снабдител ще е компания " Локхийд Мартин " (Lockheed Martin).

Закупуването на нови 8 изтребителя F-16 Block 70 от Съединени американски щати е един от предпочитаните планове за модернизацията на въоръжените сили на Българската войска. Предвидено е реализацията му да се извърши на два стадия: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета. В началото на 2019 година по предложение на Министерския съвет и вследствие на решение на Народното събрание за осъществяване на първия стадий бяха подписани четири контракта сред държавните управления на България и на Съединени американски щати за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и обвързваните с тях съоръжение, услуги и въоръжение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР