Американското онкологично дружество (ACS) публикува актуализирани насоки за скрининг за

...
Американското онкологично дружество (ACS) публикува актуализирани насоки за скрининг за
Коментари Харесай

САЩ: Променят препоръките за скрининг за рак на белия дроб

Американското онкологично сдружение (ACS) разгласява обновени насоки за скрининг за рак на белия дроб, като най-съществената смяна в тях е разширението на възрастовия диапазон на групите, които подлежат на това проучване, заяви nbcnews.com.

Ръководството с насоките e обновено последно през 2013 година, а за миналите 10 години са се натрупали нови данни и ново познание за заболяването, което дефинира и нуждата от нови правила, безапелационни са специалистите. Основната цел на обновените насоки е скринингът да стартира по-рано и да продължи по-дълго, акцентират те.

„ Тези обновени насоки продължава наклонността за разширение на допустимостта за скрининг за рак на белия дроб по метод, който ще докара до доста повече предотвратени смъртни случаи посредством разширение на критериите за допустимост за скрининг за ранно разкриване на рак на белия дроб “, съобщи доктор Робърт Смит, старши вицепрезидент на Американското общество за битка с рака и водещ създател на новия документ.

В него се предлагат хората на възраст от 50 до 80 години с история на тютюнопушене от 20 или повече пакетни години да бъдат изследвани всяка година за рак на белия дроб.

„ Пакетната година е броят на изпушените цигари на ден, умножен по продължителността на тютюнопушенето в години “, напомня доктор Рохит Кумар, шеф на Службата за респираторна и белодробна функционалност, доцент във Fox Chase Cancer Center Temple University,

За съпоставяне, насоките от 2013 година препоръчваха хората на възраст от 55 до 74 години с 30 или повече пакетни години пушаческа история да бъдат прегледани всяка година в продължение на до 15 години откакто спрат да пушат.

Последните рекомендации освен уголемяват възрастовия диапазон, само че и понижават броя на пакетните години и отстраняват периода, в който скринингът да бъде спрян.

Ръководството също по този начин предлага хората, които дават отговор на изискванията, да се съветват с лекаря си по отношение на евентуалните изгоди, ограничавания и вреди от годишния скрининг. Той също по този начин допуска, че хората, които към момента пушат, би трябвало да получат препоръки, които да им оказват помощ да се откажат.

Важно е да се означи също по този начин, че Работната група за превантивни здравни услуги на Съединени американски щати USPSTF издаде сходни рекомендации през 2021 година Единствената разлика сред рекомендациите на USPSTF и обновените рекомендации на ACS е продължителността на скрининга. USPSTF все поддържа мнение, че скринингът би трябвало да бъде спрели откакто са минали 15 години, откогато човек е спрял да пуши. В рекомендациите си ACS не приказва за ограничавания във времето и не дефинира какъв брой дълго би трябвало да бъде провеждано скринингово проучване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР