Американско проучване установи, че сърдечно-съдовите заболявания датират още от древността.

...
Американско проучване установи, че сърдечно-съдовите заболявания датират още от древността.
Коментари Харесай

Сърдечно-съдовите заболявания датират от много по-рано, отколкото се смяташе досега

Американско изследване откри, че сърдечно-съдовите болести датират още от древността. Те са достигнали до това умозаключение, откакто са изследвали 5 мумии на мъже и дами на близо 4000 години.

Обектите на изследването са умряли на възраст сред 18 и 60 години. Мумиите са датирани от 2000 година прочие н.е. до 1000 сл.н.е. 

С помощта на инфрачервена спектроскопия откривателите открият характерни лезии в артериите на мумиите и да сканират дребни сектори от артерии, " които били дълги единствено няколко сантиметра - сподели Маджид, представен от БГНЕС. - Гледам модела на сърдечните болести измежду популацията повече от 20 години. С течение на времето въпросът, който ми пристигна на разум, беше: болест на днешния ден ли е или е някакъв развой, характерен на хората, без значение от актуалния живот? ", добавя Маджид.

Виж още: Смъртните врагове на сърцето

Откритията на изследователския екип демонстрират, че моделите, които са разкрили в мумиите под микроскоп, са доста сходни с тези в актуалната ера. Натрупванията на холестерол по стените на артериите са " механизмът за укрепване на рани в организма, който се е объркал ", разяснява ученият и изяснява, че " голям брой контузии ", като инфекции или излагане на пушек, повреждат вътрешната лигавица на артериите. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР