Американско изследване предоставя нови доказателства, че дългият COVID-19 има пробив

...
Американско изследване предоставя нови доказателства, че дългият COVID-19 има пробив
Коментари Харесай

Дълъг COVID-19: Ето кои хора са най-застрашени и защо

Американско проучване дава нови доказателства, че дългият COVID-19 има пробив даже при имунизирани пациенти, а възрастните хора са изправени пред по-висок риск от дълготрайните резултати на инфекцията, оповестява Асошиейтед прес.

Проучването демонстрира, че към една трета от участниците са се разболели, а също по този начин демонстрират и признаци на нескончаем COVID-19.

Друг отчет на Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати откри, че до година след първичната зараза с новия ковид, всеки четвърти възрастен на 65 и повече години е имал най-малко един евентуален нескончаем здравен проблем с COVID-19, спрямо всеки пети при по-младите.

Ваксинитe обезпечават известна отбрана

Дългият COVID-19 се отнася до признаци, които се остават, повтарят се или се появяват за първи път в границите на месец след инфекцията. Те могат да обиден всички елементи на тялото и включват отмалялост, зной, мозъчна мъгла и кръвни съсиреци.

Ваксините, които оказват помощ за попречване на първичната зараза и съществени затруднения, обезпечават известна отбрана, само че последните проучвания демонстрират, че тя е е до степен, в която учените в началото се надяваха.

Проучването, оповестено в „ Нейчър медисин “, е проследило медицинските досиета на бели мъже ветерани, на междинна възраст 60 години. Почти 3 милиона от 13 милиона души са били имунизирани до октомври предходната година.

Около един % или близо 34 000 души са развили неочаквани инфекции. Водещият създател на изследването доктор Зияд ал Али отбелязва, че проучването е направено преди мощно заразният вид Омикрон да се появи в края на предходната година. Според него процентът на неочакваните инфекции евентуално се е нараснал.

Инфектирането на имунизираните и дългите признаци на COVID-19 са по-чести измежду тези, които са получили еднократна доза от препарата на "Джонсън енд Джонсън "

Инфектирането на имунизираните и дългите признаци на COVID-19 са по-чести измежду тези, които са получили еднократна доза от препарата на "Джонсън енд Джонсън ", спрямо ваксинираните с две дози ваксини на "Модерна “ или на „ Пфайзер “.

Не е известно дали някой от пациентите е имал сложена подсилваща доза. 32 % са проявявали признаци на дълъг COVID-19 до шест месеца след зараза, спрямо 36 % от неимунизираните.

Ваксинацията понижава възможностите за продължителни признаци с 15 %, макар че понижава на половина риска от продължителни респираторни затруднения или проблеми със съсирването на кръвта, сподели Ал Али, откривател от Вашингтонския университет. Симптомите включват непрекъснат зной или кашлица, кръвни съсиреци в белите дробове или вените на краката.

Експертът по инфекциозни заболявания доктор Кристин Инглунд, която управлява център за пациенти с дълъг COVID-19 сподели, че изследването на „ Нейчър медисин “ отразява това, което и тя следи в клиниката.

Пациентите ѝ са имунизирани и с бустерна доза. "Тъй като нямаме протокол за лекуване на дълъг COVID-19, значимо е всеки да се имунизира и да употребява други потвърдени способи за предварителна защита, като носенето на маски и общественото разграничаване, с цел да бъде предотвратена зараза, а по този начин и постковид синдром “, сподели Енглунд.

Докладът на Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати, оповестен във вторник, употребява медицински досиета на съвсем 2 милиона възрастни в Съединени американски щати от началото на пандемията през март 2020 година до предишния ноември. Те включват 353 000, които са боледували от COVID-19. Пациентите са проследявани до една година след инфектирането, с цел да се дефинира дали са развили някое от 26-те здравословни положения, които се приписват на дългия COVID-19.

Проблемите с дишането и мускулните болки са измежду най-честите затруднения.

Рискът при възрастните хора е още по-висок за избрани положения, измежду които инсулти, мозъчна мъгла, бъбречна непълнота и проблеми с психологичното здраве. Констатациите са тревожни, тъй като тези положения могат да ускорят потребностите на възрастните хора от дълготрайни грижи, изясняват създателите на изследването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР