Американският стартъп Sakuu обяви, че може да отпечатва на 3D

...
Американският стартъп Sakuu обяви, че може да отпечатва на 3D
Коментари Харесай

Печатат литиеви батерии с всякаква форма на 3D принтер


Американският стартъп Sakuu разгласи, че може да отпечатва на 3 D принтер изцяло работещи литиеви акумулатори в случайна форма. Компанията ползва сполучливо своята разработка от декември 2022 година

Технологията е налична за лицензиране както за щемпел на акумулатори по обичайния ролков способ, по този начин и за образуване на мегафабрики за произвеждане на акумулатори с 3D принтери на компанията. Няма индустриални ограничавания.

Иновативният способ стъпва на технология за изсъхнало произвеждане на литиево-съдържащи акумулатори, създадена от учени в Масачузетския софтуерен институт. Илон Мъск, шефът на Tesla, се опита да употребява сходна технология за произвеждане на акумулатори в неговите заводи, само че не съумя.
още по темата
Основната характерност на сухия способ е, че за подготовката на химическите съставни елементи на батериите не са нужни разтворители и надлежно дълго сушене след импрегниране, което е обвързвано с голяма консумация на електрическа енергия за сушилни пространства.

Технологията за щемпел на Sakuu е внедрена в принтерната платформа Kavian, която се мултиплицира елементарно и на нейна основа може да се провежда серийно произвеждане на литиево-съдържащи акумулатори. В допълнение към процеса на изсъхнало произвеждане, платформата се отличава с съществуването на конфигурации за дизайн на акумулатори. Формата и дизайнът на батерията могат да бъдат всевъзможни, като се вземе поради местоположението на температурните датчици, съставените елементи и радиатора.

Освен това, точното нагласяване на формата на батерията под разнообразните места за седалки разрешава на проектантите да се възползват пълноценно от наличното пространство и да реализират оптимален енергиен потенциал. По сходен метод Илон Мъск има намерение да вгради акумулатори в шасито на автомобила, като ги направи несменяеми, само че с допустимо максимален потенциал.

Sakuu твърди, че 3D-отпечатаните акумулатори ще доближат енергийна компактност от 800-1000 Wh/L, като в същото време поддържат високи цикличност на заряда и характерности на тока. Платформата Kavian ще може да печата напълно разнообразни видове акумулатори – от стандартни литиево-йонни до литиево-метални и твърди електролитни.

Производителите на всякакво съоръжение и електроника – от битови до галактически уреди – могат да употребяват принтерната платформа по свое убеждение. Всичко е доста комфортно, налично и ще обезпечи пробив в производството на тягови акумулатори, за който обичайна акумулаторна промишленост даже не е мечтала.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР