Американският стартъп Ъпсайд фуудс (Upside foods), който отглежда животински клетки,

...
Американският стартъп Ъпсайд фуудс (Upside foods), който отглежда животински клетки,
Коментари Харесай

Първи стъпки към пускането на пазара на лабораторно създадено месо

Американският стартъп " Ъпсайд фуудс " (Upside foods), който отглежда скотски кафези, с цел да създава месо без да се убиват животни, е получил през вчерашния ден зелена светлина за методите си на произвеждане от Агенцията за надзор на храните и медикаментите  в Съединени американски щати (FDA), съобщи Франс прес.

" Нашата компания се появи на пазара в свят, цялостен със скептици, и през днешния ден ние още веднъж творим история, трансформирайки се в първата компания, получаваща такова писмо от  Агенцията за надзор на храните и медикаментите за месото, което сътворяваме в лаборатория ". Това съобщи със удовлетворение в официално съобщение Ума Валети, съосновател и основен изпълнителен шеф на калифорнийската компания.

" Това е значима стъпка към нова епоха в производството на месо и аз съм доста вдъхновен от концепцията, че американските консуматори ще имат шанса да се хранят с доста вкусно месо, създадено непосредствено от скотски кафези ", добави той. 

На процедура " Ъпсайд фуудс " ще би трябвало да преодолее още доста бариери, измежду които и инспекции на земеделското министерство на Съединени американски щати, преди да може да продава продуктите си. 

Агенцията за надзор на храните и медикаментите  в Съединени американски щати е разгледала деликатно предоставените данни и информация от компанията за методите и няма " спомагателни въпроси на този стадий по отношение на заключенията си по отношение на сигурността ", разгласи самият орган в настрана официално съобщение.

" Тази констатация обаче не е развой на утвърждение ", посочи организацията. 

Няколко компании имат упоритостта да създават и пускат на пазара по този начин нареченото " лабораторно " или изкуствено месо, с цел да могат хората да употребяват скотски протеини с по-малко въздействие върху околната среда, в сравнение с има интензивното развъждане на животни и без животните да страдат.

Тези артикули се отличават от заместителите от растителен генезис като бифтеците на основата на соя и други съставки, имитиращи структурата и усета на месото, само че не съдържащи скотски протеини.

Стартъпът " Ийт Джаст " (Eat Just), съперник на " Ъпсайд фуудс ", е първият, получил позволение за стартиране на пазара на изкуствено месо в Сингапур през 2020 година, напомня Агенция Франс Прес.

Миналия май  стартъпът подписа съглашение с производител на съоръжение за създаването на големи контейнери, в които се надява да създава пилешко и говеждо месо в огромен мащаб.

В очакване да могат да сервират на хората лабораторно месо, което за момента е прекомерно комплицирано и скъпо за произвеждане, други компании желаят да завладеят пазара на храни за домашни любимци, които е по-лесно да бъдат задоволени, в сравнение с притежателите им.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР