Американският щат Ню Йорк ще изгради нов мегакомплекс за производство

...
Американският щат Ню Йорк ще изгради нов мегакомплекс за производство
Коментари Харесай

Ню Йорк строи нов мегакомплекс за производство на чипове за 10 млрд. долара

Американският щат Ню Йорк ще построи нов мегакомплекс за произвеждане на чипове на стойност 10 милиарда $.     Новината за новия план за създаване на център за проучване и развиване на рисково ултравиолетова (EUV) литография, оповестява CNBC, беше оповестена от губернатора на щата Кати Хочул. В изказване от понеделник тя разкрива, че щатът ще влага 1 милиарда $ и ще сплоти напъните си с колоси в производството на чипове, в това число IBM, Micron и Applied Materials, с цел да придвижи плана напред.    Според изказването центърът ще сътвори минимум 700 нови работни места и може да генерира към 9 милиарда $ частни вложения, както и да поддържа развиването на гении посредством редица стратегии, “включително в рамките университетските начинания K-12 STEM ”.    " Центърът за проучване и развиване на полупроводници от последващо потомство " ще бъде построен в комплекса Albany NanoTech наоколо до University of Albany - комплекс с повърхност от 1,65 млн. кв. м, който се разраства поетапно от 90-те години на предишния век. Комплексът се ръководи от NY CREATES, организация с нестопанска цел, която също по този начин ще управлява построяването на новия център и ще конфигурира новото съоръжение за произвеждане на чипове, закупено от холандската компания ASML Holding.   

NY CREATES е акроним на New York Center for Research, Economic Advancement, Technology, Engineering and Science (Нюйоркски център за проучвания, стопански прогрес, технологии, инженерство и наука). 
Федерално финансиране    Плановете на Ню Йорк за разширение на производството на микрочипове имат за цел да засилят кандидатурата на щата за създаване на проучвателен център по федералния закон CHIPS and Science Act - двупартиен законопроект на стойност 53 милиарда $, признат предходната година, с цел да се подкрепи стимулирането на производството на чипове в Съединени американски щати. В рамките на програмата Ню Йорк би могъл да отключи над 11 милиарда $ федерално финансиране.    “Ние се фокусираме върху икономическото развиване и то в действителност е за стимулиране на стопанската система на нововъведенията в района на Североизтока, както и в цялата страна ", показва президентът на NY CREATES Дейвид Андерсън.    Ню Йорк към този момент е трансформирал производството на чипове в приоритет, откакто през януари Хочул разгласи основаването на Губернаторската работа за разширение, произвеждане и интеграция на полупроводници (GO-SEMI) - план на стойност 45 милиона $. В щата има няколко огромни заводи за произвеждане на чипове, а предходната година беше оповестено и построяването на фабрика, финансирана от Micron, на стойност 100 милиарда $.   

" Тази инвестиция в Albany NanoTech ще затвърди позицията на Ню Йорк като международен водач в региона на научните проучвания и разработките на полупроводниците ", се споделя в изказването на сенатор Кирстен Гилибранд. " Създаването на този нов център за полупроводници също по този начин ще укрепи националната ни сигурност, позволявайки на Съединените щати да създават най-сложните и мощни полупроводници в света вкъщи. "  
Ню Йорк се стреми да се конкурира на интернационално ниво    Съобщението от понеделник демонстрира удвояване на продължаващите старания на щата да подтиква стопанската система си и да способства за напъните на Съединени американски щати за възобновяване на производството на полупроводници, подбудено от съображения за икономическа и национална сигурност. Съединени американски щати е в разгара на продължаващата борба за произвеждане на чипове с Китай, Русия, Иран и други страни, като през октомври бяха показани нови правила за в допълнение стягане на огромния набор от ограничения за надзор на износа, въведени за първи път предходната година.    " Съединени американски щати не могат да си разрешат да изостанат още веднъж ", показва Гаурав Гупта, вицепрезидент и анализатор на нововъзникващи технологии и трендове в Gartner. " Това ще способства доста за основаването на център, в който изследователите/инженерите от частните компании за полупроводници могат да се събират и да работят дружно, а щатът Ню Йорк - да се трансформира в център за проучвания и произвеждане на полупроводници. "    

Международната комерсиална война за производството на чипове е в центъра на политиката и полемиките през последните години, като Съединени американски щати непрекъснато лимитират типовете полупроводници, които американските компании могат да продават на непознати страни, до момента в който Китай разгласи през юли, че ще ограничи износа за чужбина на германий и галий, които са от значително значение за производството на полупроводници. 
Полупроводниците са повлияни и от внезапното повишаване на международното търсене на изкуствен интелект през последната година, като във веригата за доставки на мощни чипове са въведени ограничавания, а на някои американски компании са наложени забрани за експорт, с цел да се избегне изпращането на някои типове чипове в Китай.   Технологичните колоси показват угриженост по отношение на проблемите с чиповете    Множество компании, в това число Microsoft и OpenAI, показват угриженост по отношение на лимитираното предложение на графични процесори (GPU) и вероятните опасности за вложителите, произлизащи от това.    " За по-голямата част от нашите артикули имаме опция да използваме други производители, в случай че актуалният снабдител стане недосегаем или не е в положение да отговори на нашите условия ", написа основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела в писмо до акционерите през октомври. " Някои от нашите артикули обаче съдържат избрани съставни елементи, за които има доста малко квалифицирани снабдители. Продължителни спирания при тези снабдители биха могли да повлияят на способността ни да произвеждаме устройства в точния момент, с цел да отговорим на потребителското търсене. "         
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР