Американският саксофонистът Били Харпър, тромпетистът Итамар Борохов от Израел, квартет

...
Американският саксофонистът Били Харпър, тромпетистът Итамар Борохов от Израел, квартет
Коментари Харесай

Изпълнители от Европа и Америка гостуват на джаз фестивала “Варненско лято“

Американският саксофонистът Били Харпър, тромпетистът Итамар Борохов от Израел, квартет от бас кларинети от Австрия, планове от Украйна, Литва и Полша, дружно с огромните български джазмени Антони Дончев с неговото трио и Димитър Бодуров също с трио, ще гостуват на 28-ото издание на Международния джаз фестивал „ Варненско лято “, напомня Moreto.net. Той ще се организира в дните до 28-ми юли в Английския двор на Археологическия музей. Фестивалът се провежда с поддръжката на Фонд „ Култура “ на Община Варна.

Днес първи на сцената ще излязат KoloYolo от Украйна - Оля Гончаренко, електрическа бандура и вокал, Ник Гончаренко – китара и вокал и Алекс Лебеденко – барабани и перкусия. Експерименталното трио извършва фюжън от джаз, етно и електронна музика, стоплен от деликатния женски вокал и нежния тон на преобразената обичайната украинска бандура.

Вторият концерт на 27-ми юли е на Лукаш Боровицки квартет от Полша. Полско-датската група е в състав Лукаш Боровицки – китара, Мадс ла Кур – флигорна, Мариуш Прашниевски – бас и Карол Домански – барабани. Те извършват автентичен актуален джаз, чиито корени са в необятната американска и европейска джаз традиция, а на моменти и в актуалната класическа музика.

Последната фестивална вечер на 28-ми юли ще показа Литовски тромбонен план с певицата Лорета Сунгайлиене. Лидер на плана е композиторът и виртуоз на тромбона Витаутас Пилибавичус, още четирима тромбонисти с класическо и джаз амплоа са в групата - Ремигичус Гумулиаускас, Томаш Карка, Саулиус Карка, Паулиус Батвинис, с тях е и Артурас Маниусис – перкусия. Уникалният музикален план съчетава професионален тромбонов квинтет, перкусионист и национална певица.

Финалът на Джаз фестивала „ Варненско лято “ ще бъде с едно историческо американско име в компанията на реномираното Антони Дончев трио в състав Антони Дончев – пиано, Димитър Сираков – бас и Мартин Хафизи – барабани.

Билетите за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на място 2 часа преди събитията. Цени са 15 лв., билети за деца - от 10 до 14 години: 5 лв.. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР