Американският президент Доналд Тръмп предложи в телефонен разговор с руския

...
Американският президент Доналд Тръмп предложи в телефонен разговор с руския
Коментари Харесай

Тръмп предложи на Путин помощ за пожарите в Сибир, Медведев допусна, че са умишлени

Американският президент Доналд Тръмп предложи в телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин помощ за справяне с пожарите в Сибир, съобщи ТАСС, като се базира на Кремъл. " Тази вечер се организира телефонен диалог сред Владимир Путин и Доналд Тръмп по самодейност на американската страна. Президентът на Съединени американски щати предложи подпомагане на Русия за битка с горските пожари в Сибир ", съобщи пресслужбата на Кремъл, представена от Българска телеграфна агенция.

Путин благодарил на Тръмп за " деликатното отношение, предлагането за помощ и поддръжката " и споделил, че в случай че е належащо, Русия ще се възползва. Путин оценил предлагането на Тръмп за помощ в битката с пожарите като залог за нормализиране на връзките сред Съединени американски щати и Русия, сподели Кремъл. Двамата водачи се разбрали да продължат контактите, в това число при персонални срещи.

Вчера Путин подреди на армията да се причисли към напъните за справяне с пожарите, чийто пушек доближи Монголия. След официалното съобщение на Кремъл министерството на защитата разгласи, че изпраща два самолета и два хеликоптера цистерни в региона на Красноярск, един от най-засегнатите райони, където близо 800 пожарникари вземат участие в гасенето. Агенция " Интерфакс " съобщи, че 2700 огнеборци са ситуирани на място, а в пет района е оповестено изключително състояние.

 Тръмп предложи на Путин помощ за пожарите в Сибир, Медведев позволи, че са умишлени
© Reuters

Всяка година в големите изолирани горски масиви на Сибир бушуват пожари, до степен, че управляващите от време на време не ги потушават, в случай че популацията не е застрашено или вредите не надвишават цената на противопожарните дейности. Тази година обаче пожарите са толкоз огромни, че заплашват околната среда в дълготраен проект, като форсират топенето на ледовете в Арктика.

Руският министър председател Дмитрий Медведев дойде през днешния ден в региона на Красноярск и даде обещание помощ, като съобщи онлайн по малкия екран, че пожарите не съставляват " непосредствена заплаха " за популацията. " Има справедливи компликации: казусът с дистанциите, с труднодостъпните места и фактори, характерни за тази година ", съобщи министър-председателят, като напомни пожарите от 2010 година, при които няколко района на страната, сред които и Москва, бяха покрити с гъст пушек.

Медведев, представен от ТАСС, сподели, че е изискал инспекция дали пожарите не са умишлени, за прикритие на нелегално събиране на дървесина. Според федералната организация по горите обаче повода остават сухи гръмотевични стихии и необикновените горещини от 30 градуса.

Повече за пожарите в Арктика четете тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР