Американският президент Доналд Тръмп каза вчера, че е готов да

...
Американският президент Доналд Тръмп каза вчера, че е готов да
Коментари Харесай

Срещата на Тръмп с Ким Чен-ун: какво предвиждат експертите

Американският президент Доналд Тръмп сподели през вчерашния ден, че е подготвен да беседва със севернокорейския водач Ким Чен-ун на първата среща на високо ниво сред Съединени американски щати и КНДР. Агенция " Ройтерс " предлага отзиви на политици и специалисти във връзка това събитие, което може да докара до пробив в напрежението сред Вашингтон и Пхенян по нуклеарния въпрос.

Китай към този момент не е най-важният състезател

Чжао Тун, специалист по Северна Корея от пекинския център " Карнеги - Цинхуа ", счита, че на този стадий Пхенян има две цели: да накара интернационалната общественост, в това число Съединени американски щати, да одобри нуклеарната действителност. А втората - допустимо най-бързо да отслаби икономическия напън против себе си. Затова Ким Чен-ун има такова предпочитание срещата с Тръмп да се състои колкото може по-скоро.

Анализаторът счита, че вероятно усилване на глобите няма да принуди Севера да се откаже от сегашните си качества и че Тръмп придава прекомерно огромно значение на глобите. Китай ще е удовлетворен от развиването на казуса, тъй като всъщност Северна Корея предложи нещо, което звучи като поддръжка за тактиката за двойното заледяване. При това състояние на този стадий, щом става дума за директни диалози и договаряния, Китай към този момент не е най-важният състезател. А имайки поради бързите темпове на постигания прогрес, в Китай пораства безпокойството, че Пекин е държан настрани от този развой, че губи надзор, въпреки че като цяло поддържа напредъка по въпроса.

Твърдата позиция

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм написа в " Туитър ", че е уверен, че твърдата позиция на Тръмп против Северна Корея и нуклеарната ѝ експанзия носи най-хубавата вяра от десетилетия за спокойно споразумяване на тази опасност.

" Не съм доверчив, в случай че би трябвало да съдим за бъдещето въз основа на предишното, от Северна Корея ще се чуят доста приказки, само че няма да има дейности. Въпреки това мисля, че през днешния ден Северна Корея има вяра, че президентът Тръмп ще употребява военна мощ, в случай че се наложи ", декларира американският сенатор и предизвестява севернокорейския водач да не се пробва да " изиграе " Тръмп, тъй като това ще е " краят на играта ".

Санкциите работят

Според републиканеца Ед Ройс, ръководител на комисията по външните работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати, желанието на Ким Чен-ун да води диалози демонстрира, че американските наказания, наложени на Пхенян, стартират да работят. Ройс счита, че Съединени американски щати могат да подхващат още дипломатически стъпки, като по едно и също време с това продължат да ускоряват лека-полека и натиска. Той припомня, че севернокорейските режими нееднократно са употребявали договарянията и " празните обещания ", с цел да изтръгнат отстъпки и да завоюват време. " Трябва да прекъснем този цикъл ", декларира той и показва, че Съединени американски щати и Южна Корея не трябва да отслабват натиска против Пхенян, нужен " за спокойно унищожаване " на опасността, а своята роля би трябвало да изиграе и Пекин.

Какъв ще е контролът

Уилям Пери, който бе министър на защитата на Съединени американски щати от 1994 до 1997 година и е водил договаряния със Северна Корея, прави оценка протичащото се като съществено възстановяване на дипломацията, сведена до момента до взаимна замяна на обиди.

Според Пери има два въпроса, свързани с бъдещата среща: единият е какво чакат да реализират Съединени американски щати и от какво са склонни да правят отстъпка. А вторият - по какъв начин ще работят Съединени американски щати и Северна Корея, до момента в който вървят договарянията. Ще не престават ли Съединени американски щати и техните съдружници да поддържат настоящия напън върху Северна Корея? Ще продължи ли Северна Корея да създава и тества нуклеарното си оръжие?

По първия въпрос Пери счита, че задачата на Вашингтон е Северна Корея да унищожи нуклеарния си боеприпас и да стане неядрена мощ. Има доста учредения да се съмняваме, че Северна Корея ще желае да го направи, само че даже да е по този начин, въпреки всичко остава фундаменталният въпрос по какъв начин Америка би могла да ревизира спазването на такова съглашение, разсъждава Пери. Има смисъл да се договаря с Пхенян, само че единствено в случай че се договаря за нещо, което си коства и предстои на инспекция. В противоположен случай Съединени американски щати може да стигнат до огромен дипломатически неуспех.

Двете Кореи

Според Такаши Каваками, президент на Института за международни проучвания " Такушоку " на Токийския университет, Съединени американски щати ще изчакат да видят до какво ще доведат междукорейските договаряния през април, преди да вземат окончателното си решение за среща с Ким.

Анализаторът приказва за три сюжета: Северна Корея да се съгласи на денуклеаризация, вторият - да се съгласи на " нуклеарно заледяване ", а третият - да промени метода и да възобнови изстрелването на ракети. За Каваками най-реалистичен е вторият сюжет, при който Япония ще би трябвало да желае подсилване на американските сили за въздържане, в това число " нуклеарно шерване " - стратегия на НАТО, която планува Съединени американски щати да заемат на неядрени страни нуклеарно оръжие, с цел да подсилят отбранителните си качества.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (687)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР