Американският президент Доналд Тръмп каза, че иска да премахне конституционното

...
Американският президент Доналд Тръмп каза, че иска да премахне конституционното
Коментари Харесай

Тръмп иска да премахне гражданството по рождение за някои родени в САЩ бебета

Американският президент Доналд Тръмп сподели, че желае да отстрани конституционното право на поданство за родени в Съединени американски щати бебета на хора, които не са американски жители, и на имигранти, пристигнали нелегално в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Тръмп направи изявлението по телевизия Ейч Би Оу в миг, когато се появяват нови настоявания за твърда имиграционна политика преди изборите в Съединени американски щати идната седмица. Той счита, че съсредоточаването върху имиграцията ще засилва неговите поддръжници и ще помогне на републиканците да запазят болшинството си в Конгреса.

Премахването на поданството по рождение би провокирало правосъдна борба поради едностранната опция на президента да промени конституционна корекция. Четиринадесетата корекция на американската конституция подсигурява това право на децата, родени в Съединени американски щати.

Попитан за законността на сходен декрет, Тръмп съобщи: "Казват, че мога да го направя просто с изпълнителна заповед ".

По думите му юристите на Белия дом преглеждат неговото предложение. Не е ясно какъв брой бързо той би могъл да предприеме дейности за издаване на декрет, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР