Американският президент доналд Тръмп инициира редица обезпокоителни мерки като изкарването

...
Американският президент доналд Тръмп инициира редица обезпокоителни мерки като изкарването
Коментари Харесай

Международните фондове за дялови инвестиции отчитат рекорден отлив на средства

Американският президент доналд Тръмп инициира редица притеснителни ограничения като изкарването на Съединени американски щати от Иранското нуклеарно съглашение и налагането на спомагателни цени върху вноса на метали от Китай.

© Leah Millis Още по тематиката
Сделката за Гърция: Спасение, само че под друго име

Гърция и Европейската комисия са пред договорка, която ще разреши на Атина да излезе от избавителната стратегия
21 юни 2018
Китайска компания прави фонд от 1 милиарда евро за вложения в Сърбия

Фокусът ще бъде върху превоза, енергетиката, телекомуникациите и строителството
18 юни 2018
" БрайтКап венчърс " е новият фонд за рискови вложения в България

В рамките на 10-годишния си мандат фондът ще вложи 25 млн. евро в дялове на софтуерни компании
14 юни 2018
Китай заобикаля американските мита върху вноса на стомана

Компаниите заобикалят комерсиалните ограничения, като изместват производството си в чужбина
13 юни 2018 Инвеститорите са изтеглили рекордно огромни суми от вложенията си във фондовете за дялово присъединяване и фондовете, опериращи на разрастващите се пазари, оповестява Financial Times. Действията им са вследствие на възходящото напрежение на интернационално равнище - утежняването на китайско-американските търговски връзки, политиката на Доналд Тръмп и пасивната позиция на Европейския съюз към американските решения.

Над 8.1 милиарда $ са средствата, изтеглени за последните седем дни от интернационалните фондове за дялови вложения. В сходна обстановка се намират и фондовете за вложения на разрастващите се пазари, откъдето са били изтеглени 6 милиарда $ за същия интервала, демонстрират данни на компанията за финансова информация EPFR.

Опасенията от комерсиална война

Отливът на средства следва директно решението на американската администрация да наложи спомагателни цени върху китайски артикули за над 50 милиарда $ и евентуално върху артикули за още 200 милиарда, в случай че от " китайското държавно управление подхващат ответни ограничения ", обявиха от администрацията на президента Тръмп. Тези предизвестия бяха възприети от вложителите като признаци за задълбочаването на напрежението до прага на комерсиална война, като раздрусаха азиатските пазари през последните дни.

През последната седмица се следи трагично развиване на комерсиалните закани към действителни дейности, изяснява Макс Гокман, портфолио управител в Pacific Life Fund Advisors. " Скоростта, с която Китай и Съединени американски щати осъществят препоръчаните от самите тях търговски регулации, провокира угриженост за вложителите и мнозина избират да се измъкнат от огъня ", прибавя Гокман.

Предпоставките

Същевременно американският $ нарастна до най-високото си равнище за последната година през миналата седмица, откакто от Федералния запас изрекоха увереността си в относителната непоклатимост и мощ на американската стопанска система и усилиха лихвата по федералните фондове. В резултат на това вложителите в локални доларови капиталови фондове осъществиха облаги за над 5 милиарда $, изпреварвайки доста вложителите на разрастващите се пазари.

Съединени американски щати отбелязоха няколко положителни стопански резултати през последните месеци, като по този метод се е нараснала разликата по отношение на останалите богати страни, изяснява Джеръми Зирин, началник на капиталовата тактика на американското поделение на UBS Global Wealth Management. Инвеститорите виждат това и избират да пренасочат средствата си към американския пазар, който мнозина смятат наедно с активите " убежища ", добавя Зирин. Наред с това стабилизирането на $ заплашва възвръщаемостта от вложения на разрастващи се пазари като Турция и Аржентина, където равнищата на дълга са извънредно високи и повишаването на американската валута затруднява обслужването на обезпечените в долари заеми.

Въпреки това разрастващите се пазари не са лишени напълно от нови средства, като ослепителен образец в това отношение е Саудитска Арабия, където се следи растеж на вложенията към този момент няколко поредни тримесечия. В резултат на това се чака това да повлияе и на спецификите на страната при включването й в световния показател MSCI Emerging Markets, отчитащ представянето на разрастващите се страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР