Американският президент Доналд Тръмп готви отмяна на публикуването на хиляди

...
Американският президент Доналд Тръмп готви отмяна на публикуването на хиляди
Коментари Харесай

Тръмп забранява оповестяването на данни за смъртта на Кенеди

Американският президент Доналд Тръмп готви анулация на публикуването на хиляди секретни документи на Националния списък, свързани с убийството на 35-я държавен глава на Съединени американски щати Джон Кенеди. Това оповестява изданието " Политико ", базирайки се няколко източници от администрацията във Вашингтон, съобщи БГНЕС. Според медията става въпрос за публикуването на 3100 документа, които не са били показвани до момента и други 30 000, разсекретявани отчасти.

По-голяма част от тях е направена от Централното разследващо ръководство (ЦРУ), Федералното бюро за следствия (ФБР) и министерството на правораздаването. Всички те се намират в Националния списък и би трябвало да получат статут на материали с открит достъп на 26 октомври, в случай че Тръмп не блокира този развой.

Според източници на " Политико " от Конгреса Централно разузнавателно управление на САЩ оказва напън върху Тръмп, с цел да не бъдат оповестени документите. Според спецслужбата, разсекретяването може да покаже освен методите му на работа, само че също по този начин и да разкрие неговите източници.

Файловете на Националния списък би трябвало да станат публично налични в сходство със закон, подписан от президента Джордж Буш-старши през 1992 година, който постанова 25-годишна възбрана за разпространяването на всевъзможни данни за атентата. В рамките му всички държавни структури би трябвало да предадат документите, с които разполагат, по отношение на убийството.

През 1991 година за покушението се заприказва още веднъж след излизането на кино лентата на режисьора Оливър Стоун " Джей Еф Кей ", основаващ се на версия за държавен скрит план против президента. По това време е основана и държавна комисия, която да изследва какви документи би трябвало да бъдат оповестени по отношение на " убийството на века ".

Пред " Политико " говорителката на Белия дом Линдзи Уотърс заяви, че администрацията работи по публикуването на оптимален брой документи идващия четвъртък, без те да навредят на националната сигурност.

Джон Фицджералд Кенеди става 35-я президент на Съединени американски щати през 1960 година Със своите 43 години той е и най-младият политик заемал длъжността. Три години по-късно, на 22 ноември 1963 година, по време на посещаване в град Далас, щата Тексас, той е убит. Според заключенията на държавна комисия, образувана след гибелта му, негов палач е Лий Харви Осуълд, който е работил самичък и не става въпрос за скрит план.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР