Американският президент Джо Байдън предупреди, че войната в Украйна трябва

...
Американският президент Джо Байдън предупреди, че войната в Украйна трябва
Коментари Харесай

Според Байдън Украйна не е готова за НАТО, Ердоган му каза същото за Швеция

Американският президент Джо Байдън предизвести, че войната в Украйна би трябвало да завърши, преди НАТО да стартира да мисли за участието ѝ.

В изявление за Си Ен Ен дни преди дългоочакваната среща на върха на НАТО Байдън нарече " прибързано " даже разискването на въпроса, въпреки да увери, че алиансът би трябвало да продължи да дава сигурността и оръжията, нужни на Киев в опитите да бъде прекъсната войната.

" Не мисля, че има единогласие в НАТО за това дали да приемем Украйна в фамилията на НАТО в този момент или не, в този миг, посред война, сподели Байдън. Например, в случай че извършите това, знаете - и заставам зад думите си - сме решени да защитим всеки (сантиметър) територия, която е територия на НАТО. "

Ако войната продължава, ние всички сме във война. Във война с Русия.

Украйна неколкократно съобщи, че президентът Володимир Зеленски няма да участва на срещата на върха на НАТО, в случай че страната не получи явен сигнал, че ще може да се причисли към алианса. Зеленски сподели, че схваща компликацията на сходна стъпка по време на война, само че е необходим някакъв ангажимент от съдружниците. Снощи от Киев още веднъж пристигна предизвестие, че не е несъмнено дали украинският водач ще пристигна, два дни след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг удостовери наличието му.

Предстои водачите от НАТО да разискват във Вилнюс на 11 и 12 юли по какъв начин да наподобяват " гаранциите " (или " уверенията " ) за сигурност, които могат да дадат на Украйна, преди тя да стане член.

Среща в Литва

Междувременно Байдън, който още веднъж поддържа присъединението на Швеция към НАТО, удостовери, че ще се срещне с Ердоган във Вилнюс преди форума за разискване на " двустранни " и " районни " въпроси. Ердоган, на който следва и диалог с шведския министър председател Улф Кристершон, не затваря вратата за присъединение на скандинавската страна, което блокира към този момент над година.

Същевременно известие на дирекцията по връзките към турското президентство сочи, че в телефонен диалог с Байдън турският водач изтъкнал " някои стъпки в вярната посока " на Стокхолм с " промени в антитерористичното законодателство ". Швеция обаче не е подготвена за НАТО съгласно Турция, сочи съобщението.

Според него поддръжници на " терористични организации " не престават да провеждат митинги в Швеция и това включва прокюрдски групи, неразрешени в Турция; подхванатите положителни стъпки се обезсмислят.

Турция се съгласи прилежащата на Швеция Финландия да стане част от НАТО тази година. Някои наблюдаващи свързват съпротивата на Ердоган против участието на Швеция с решаването на двустранни въпроси като покупката на американски изтребители, само че и в последното известие Дирекцията по връзките упорства, че сред двете няма връзка. Това и споделил Ердоган на Байдън, когато му благодарил за поддръжката за настояването на Анкара да получи изтребители F-16.

Конкретно по този въпрос версията на Белия дом в доста малко съобщение гласи, че президентът Байдън предал желанието си " да приветства Швеция в НАТО допустимо най-скоро ". Пред Си Ен Ен той изрази " оптимизъм ", че Стокхолм се доближава към алианса. Столтенберг каза предходната седмица, че към момента вижда късмет това да се случи.

 

Инфо: " Дневник "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР