Американският президент Джо Байдън и канадският премиер Джъстин Трюдо представиха

...
Американският президент Джо Байдън и канадският премиер Джъстин Трюдо представиха
Коментари Харесай

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Американският президент Джо Байдън и канадският министър председател Джъстин Трюдо показаха обединен фронт против властническите режими в отговор на срещата на водачите на Китай и Русия по-рано тази седмица в Москва, оповестява " Ройтерс ".

Снимките на Байдън и Трюдо, стоящи един до друг в канадската столица Отава, обявяващи съглашения съставляват контра точка на преди дни. Там китайският президент Си Дзинпин и съветският държавен глава Владимир Путин затвърдиха другарството си и дадоха обещание по-тясно съдействие.

На взаимна конференция Байдън сложи под въпрос равнището на съдействие сред Пекин и Москва. Американският президент сподели, че Съединени американски щати са разширили съюзите си, в това число с НАТО, Г-7, Южна Корея и Австралия, Индия и Япония.

" Ние доста разширихме нашите съюзи. Кажете ми по какъв начин в реалност виждате събитие, при което Китай е поел забележителен ангажимент към Русия. Какъв ангажимент могат да поемат те? ", попита риторично Байдън.

Обръщайки се към Народното събрание на Канада, той сподели, че като членове на НАТО двете страни ще " защитят всеки сантиметър от територията на НАТО “.

На конференцията Трюдо сложи Украйна като главен въпрос.

„ Днес потвърдихме нашата твърда поддръжка за украинския народ, до момента в който той се пази против бруталната и варварска инвазия на Путин “, съобщи канадският министър председател.

За какво се споразумяха?

Двамата водачи оповестиха, че са подписали съглашение с компанията IBM за развиване на потенциала за полупроводници и облекчение на зависимостта от задгранични производители, откакто проблемите във веригата за доставки засегнаха и двете страни.

Канада разполага с обилие от значими минерали, употребявани за производството на акумулатори и електрически транспортни средства (EV), само че сега Китай господства международния пазар. Трюдо приготвя бюджет, ориентиран към увеличение на производството на сериозни минерали и чисти технологии.

„ С възходящата конкуренция, в това число от все по-настоятелния Китай, няма подозрение за какво е значимо да се обърнем един към различен в този момент, с цел да изградим северноамерикански пазар за всичко – от полупроводници до акумулатори за слънчеви панели “, сподели той.

Двете страни също се споразумяха за работна група за енергийна промяна, фокусирана върху чистата сила, и дадоха обещание да си сътрудничат по „ верига за доставка на сериозни минерали в Северна Америка “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР