Американският посланик в Русия Джон Съливан е напуснал позицията си

...
Американският посланик в Русия Джон Съливан е напуснал позицията си
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в Москва се оттегли, преди Вашингтон да излъчи негов наследник

Американският дипломат в Русия Джон Съливан е напуснал позицията си и ще се отдръпна от дипломатическата работа.

Решението за отдръпването му идва на фона на извънредно обтегнатите връзки сред Вашингтон и Москва, освен това - още преди администрацията на Джо Байдън да е номинирала негов правоприемник.

Говорител на Държавния департамент твърди пред CNN, че връщането на Съливан в Съединени американски щати е " планувано и е част от естествената дипломатическа ротация ", защото той към този момент е изкарал цялостен мандат като дипломат.

Обявяването на новия претендент за дипломатически представител на Съединени американски щати в Русия се чака " скоро ", съгласно източника на CNN. Номинацията би трябвало да премине през утвърждение в Сената.

Временно посолството ще се оглавява от Елизабет Рууд - заместник-ръководител на задачата в Москва. Тя работи в американското посолство в Русия от юни, само че би трябвало да го напусне, тъй като към този момент е номинирана за дипломат в Туркменистан.

Джон Съливан стана дипломат на Съединени американски щати в Москва през 2019 година по време на ръководството на Доналд Тръмп, само че резервира позицията си и при Байдън. За малко той се върна назад в Съединени американски щати през 2021 година при следващата ескалация на дипломатическото напрежение сред двете страни, само че се върна в Москва малко след срещата на Путин и Байдън в Женева.

В рамките на мандата му избухна войната в Украйна, а броят на чиновниците в задачата на Съединени американски щати в съветската столица беше понижен доста.

В същото време той настояваше двете страни да не прекъсват дипломатическите си връзки и да не престават разговора с вярата, че рано или късно ще възстановят " естествените си връзки ".

Джон Съливан е някогашен зам.-държавен секретар в мандата на Тръмп и е заемал висши позиции в министерствата на правораздаването, защитата и търговията на Съединени американски щати. В събота той към момента беше в Москва и участва на поклонението пред тленните остатъци на някогашния руски водач Михаил Горбачов.

" В толкоз тежки времена - благодаря за Вашата работа, дипломат Съливан ", написа Майкъл Макфол в Twitter - някогашният началник на посолството на Съединени американски щати в Москва през 2012-2014 година

U.S. Ambassador to Russia John Sullivan attended the farewell ceremony for former Soviet President Mikhail Gorbachev at Moscow`s House of Unions on Saturday.
— Craig Caplan (@CraigCaplan)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР