Американският петролен гигант Exxon Mobil обяви, че ще напусне съвместните

...
Американският петролен гигант Exxon Mobil обяви, че ще напусне съвместните
Коментари Харесай

Петролният US гигант Еxxon Mobil къса с Роснефт

Американският петролен колос Exxon Mobil разгласи, че ще напусне взаимните предприятия с съветската петролна компания " Роснефт ", като причина за това разгласи глобите на Съединени американски щати и Европейския съюз против Русия, наложени за първи път още през 2014 година, оповестява " Ройтерс ".

Този ход е превръщане на 180 градуса на позицията на Exxon Mobil, които се опълчиха на глобите, наложени на Русия поради анексирането на Крим, като твърдяха, че незаслужено санкционират американски компании, до момента в който разрешават на непознати съперникови енергийни компании да работят в страната, най-големият производител на нефт и газ в света.

Досега глобите дейно забавиха работата по взаимен план на Exxon и " Роснефт " по огромно находище в Карско море, което се намира над Северния полярен кръг. " Роснефт ", най-голямата съветска петролна компания, съобщи през предходната година, че възнамерява да възобнови работата по плана през 2019 година

Оттеглянето на Exxon не визира плана им на остров Сахалин край източните крайбрежия на Русия, посочи представителят на американската компания.

Представители на Държавния департамент на Съединени американски щати и Министерството на финансите към този момент не са коментирали тематиката. Съвместните предприятия сред американската и съветската компания бяха контрактувани, когато актуалният американски държавен секретар Рекс Тилърсън беше изпълнителен шеф на Exxon.

От Exxon са прецизирали, че публично ще стартира процеса по отдръпване от взаимните предприятия през тази година. През 2012 година Exxon и " Роснефт " договориха партньорство, като възнамеряваха да влагат повече от 500 милиарда $ в създаването на петролните залежи на Русия в Арктика и Черно море. През 2014 година бяха подписани още покупко-продажби.

По-късно от " Роснефт " разясниха, че Exxon Mobil щяла да понесе съществени загуби поради решението си.

Говорителят на " Роснефт " Михаил Леонтиев акцентира, че Exxon са били принудени да вземат това предсказуемо решение, само че увери, че то няма да засегне взаимното дружество " Сахалин-1 " в Далечния изток на Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР