Американският отбор по биатлон ще бойкотира финалите на Световната купа

...
Американският отбор по биатлон ще бойкотира финалите на Световната купа
Коментари Харесай

Биатлонистите на САЩ ще бойкотират стартовете в руския град Тюмен

Американският тим по биатлон ще бойкотира финалите на Световната купа за сезона в съветския град Тюмен, които ще се проведат в края на месеца. Щатският отбор разгласи, че повода е неналичието на оторизирана антидопингова лаборатория в Русия и продължаващите кавги с съветския спорт.

Още по време на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг спортисти от другите тимове оповестиха, че обмислят дали да пътуват за последните стартове от сезона. На игрите в Корея Русия се състезаваше под безпристрастен байрак, само че в сряда Международният олимпийски комитет (МОК) възвърне участието на страната, а в този момент се чака решение и за статута на съветската антидопингова организация (RUSADA).

" Решението на Международния съвет по биатлон (IBU) да измести финалите на Световната купа в Тюмен е изцяло недопустимо. В поддръжка на чистия спорт и нашата физическа сигурност ние не мислим, че е добре да участваме там ", гласи известието на американския тим.

Американската позиция е подписана от президента на локалната асоциация Макс Коб. Той твърди, че Русия не съблюдава наредбите на Световната антидопингова организация (WADA). " Напълно поддържаме правото на чисти съветски спортисти да се състезават, както и Русия да бъде хазаин на конкуренция от Световната купа в бъдеще, само че това би трябвало да стане, когато те покажат цялостна отдаденост към битката с допинга ".

Междувременно шведът Себастиан Самуелсон, който завоюва сребро в преследването в Пьонгчанг и злато с мъжката щафета, също взе отношение. 20-годишният биатлонист разгласи пред " Ройтерс ", " че се надява Швеция също да бойкотира стартовете в Тюмен ".

По-късно Самуелсон добави, че е получил доста закани в обществените мрежи поради изявлението си.

Стартовете в Тюмен са от 22 до 25 март, като ще се проведат спринт, гонене и всеобщ старт при мъжете и дамите. Съединени американски щати има двама биатлонисти в международния хайлайф, при мъжете това е международният първенец в самостоятелния старт от 2017 година Лоуъл Бейли, а при дамите Сюзън Дънкли.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (213)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР