Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да

...
Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на САЩ ще убеждава България да изпрати на Украйна зенитни ракети

Американският министър на защитата Лойд Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски изиска, написа "Файненшъл таймс ".

Изданието отбелязва, че Остин ще беседва с сътрудниците си от България и Словакия по време на визитите си в двете страни през тази седмица. Двете страни разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са подготвени да работят и украинските военни.

В сряда Си Ен Ен заяви, че Словакия е дала кардинално единодушие да даде на Украйна основна система за противовъздушна защита от руската ера, която да помогне за отбрана против съветски въздушни удари.

За идното посещаване в България на секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Дж. Остин министърът на защитата Драгомир Заков сподели, че чака да бъде още веднъж доказано, че Съединени американски щати остават мощно ангажирани към сигурността на Алианса.

„ В кратковременен и средносрочен проект няма по какъв начин да запълним нашите дефицити, в това число и на българска територия. В дълготраен проект задачата ни е България от потребител на сигурност, да се трансформира в снабдител на сигурност. Ние ще развием тези проекти дружно с нашите съдружници, с цел да може да реализираме равнище, на което България да може на 100 % да обезпечава своята сигурност в границите на груповата защита “, сподели още министър Заков.

"Файненшъл таймс " написа за визитата на американския министър на защитата в България и Словакия в обширна обява. Тя включва и подробна информация за утвърденото от президента на Съединени американски щати Джо Байдън изпращане на нови американски оръжейни системи на Украйна, в това число усъвършенствани въоръжени дронове. По оценки на Пентагона оповестената от Байдън спомагателна военна поддръжка за Украйна ще възлезе на към 1 милиарда $.

"Това са директни доставки на съоръжение от нашето Министерство на защитата за украинската войска, с цел да им помогнем в битката против непознатата инвазия ", сподели Байдън.

Украйна ще получи в допълнение 800 противовъздушни системи "Стингър ", 9000 противотанкови оръжия, 7000 леки оръжия и 20 милиона амуниции. Съединени американски щати дават на Киев също 100 дрона, така наречен тактически безпилотни въздушни системи.

Позицията на Байдън остава непроменена по въпроса за затварянето на небето над Украйна. В сряда президентът на Украйна с това искане. Той подсети на американците 11 септември 2001 и офанзивата на Пърл Харбър през 1941 година

Съюзниците от НАТО отхвърлят апелите на Киев за затваряне на небето поради опасения, че това може да разрасне спора.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР