Американският държавен секретар Майк Помпейо пристигна днес в Ливан. Това

...
Американският държавен секретар Майк Помпейо пристигна днес в Ливан. Това
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ пристигна в Ливан, за да засили натиска срещу шиитската групировка Хизбула

Американският държавен секретар Майк Помпейо дойде през днешния ден в Ливан. Това става в миг, когато в района се осъжда изказването на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че е време Вашингтон да признае суверенитета на Израел над окупираните от еврейската страна Голански възвишения, съобщи АП.

Рязката декларация на Тръмп евентуално ще помрачи двудневното посещаване на Помпейо, който ще се срещне с високопоставени ливански представители, в това число такива, които поддържат Иран и съюзената със Сирия шиитска военизирана организация Хизбула. Ливан е последният стадий от близкоизточната обиколка на Помпейо. Преди това той посети Кувейт и Израел, където похвали топлите връзки с еврейската страна, срещна се най-малко три пъти с премиера Бенямин Нетаняху и даде обещание да ускори натиска върху Иран.

Излитайки от Израел, самолетът на Помпейо мина през кипърското въздушно пространство, защото Ливан механически е в положение на война с Израел и не разрешава директните полети от еврейската страна. След идването си Помпейо имаше къса среща в министерството на вътрешните работи с Рая ел Хасан - станала по-рано тази година първата жена министър в арабския свят, отговаряща за сигурността.

Зам.-говорителят на Държавния департамент Робърт Паладино сподели, че двамата са разискали провокациите пред районната и вътрешната сигурност на Ливан и опциите Съединени американски щати да поддържат напъните на министерството за опазване на стабилността в Ливан.

Помпейо се срещна също с авторитетния ръководител на Народното събрание Набих Бери, който е споделил на американския посетител, че глобите на Вашингтон против групировката Хизбула имат негативно влияние върху Ливан и ливанците, съобщи Ройтерс. Бери също така е изтъкнал, че Хизбула е ливанска партия, участваща в държавното управление и показана Народното събрание, а нейната въоръжена опозиция против Израел е резултат от продължаващата израелска окупация на ливанска територия, осведомиха от офиса на ръководителя на Народното събрание.

След срещата с Бери Помпейо имаше работен обяд с премиера Саад Харири. По време на визитата си в Бейрут Помпейо се надява да ускори натиска против Хизбула, само че може да се сблъска със съпротивата даже на локалните съдружници на Съединени американски щати, които се притесняват, че прекомерното прилепяне може да има противоположен резултат и да заплаши нежния мир в дребната страна.

В момента Хизбула повече от всеки път разполага с огромна власт в Народното събрание и държавното управление на Ливан. По-късно през днешния ден Помпейо ще се срещне с ливанския президент Мишел Аун и външния министър Джебран Басил. Аун, Басил и Бери са близки съдружници на Хизбула, а Харири е непосредствен съдружник на Запада, който няма предпочитание да се изправя против Хизбула.

Помпейо съобщи през вчерашния ден пред публицисти в Ерусалим, че "Хизбула е терористична организация. Точка. Толкова по въпроса ". Очаква се през днешния ден от Бейрут той да разгласи нови наказания, свързани с Иран, засягащи ирански нуклеарни учени и експерти, споделят американски и израелски осведомени източници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР