Американският държавен секретар Антъни Блинкън вече е в Пекин за

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън вече е в Пекин за
Коментари Харесай

За първи път за последните 5 г. държавен секретар на САЩ е на визита в Китай

Американският държавен секретар Антъни Блинкън към този момент е в Пекин за двудневни диалози с високопоставени представители на китайските управляващи.

Антъни Блинкън е първият държавен секретар, който посещава Китай за последните 5 години. Пътуването му беше планувано за февруари, само че след свалянето на хипотетичния китайски балон над Съединени американски щати то бе отсрочено, напомня БНР. 

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай в последните години доближиха най-ниската си точка. Разногласията сред двете страни са свързани и с търговията с Тайван, с човешките права в Китай, китайското военно въздействие в Южнокитайско море до другите позиции по отношение на войната на Русия в Украйна.

Вчера американският президент Джо Байдън сподели в Белия дом, че се надява през идващите няколко месеца още веднъж да се срещне с китайския водач Си Цзинпин и да приказват и за разликите, които имат, само че и да ги изгладят.

За през днешния ден проектите са  Блинкън да беседва с китайския външен министър Цин Ган, както и с  най-високопоставения посланик Ван И.

Все още не е ясно дали в понеделник той ще бъде признат от президента Си Цзинпин. Ако той организира срещи единствено с Цин Ган и Ван У, това би било равнозначно на " неуважение ", тъй като те не са толкоз значими фигури в  Китай, колкото е държавният секретар в Съединени американски щати, считат китайски наблюдаващи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР