Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза на среща в Мюнхен

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза на среща в Мюнхен
Коментари Харесай

Антъни Блинкън се срещна с високопоставен китайски дипломат в Мюнхен

Американският държавен секретар Антъни Блинкън сподели на среща в Мюнхен с най-високопоставения китайски посланик Ван И, че навлизането на китайски балон във въздушното пространство на Съединени американски щати „ не би трябвало да се случва в никакъв случай повече “, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Срещата беше първият контакт на високо равнище сред двете страни, откогато Съединени американски щати смъкнаха хипотетичен китайски шпионски балон преди две седмици. 

„ Осъдих навлизането на китайски балон за наблюдаване и подчертах, че това не би трябвало да случва в никакъв случай повече “, съобщи Блинкън в Туитър.

Според Държавния департамент Блинкън и Ван са провели едночасов диалог в Мюнхен, където участваха в Мюнхенската конференция по сигурността.

Говорителят на американското външнополитическо ведомство Нед Прайс съобщи, че Блинкън „ ясно е посочил, че Съединени американски щати няма да търпят никакво нарушение на техния суверенитет и че китайската стратегия за летящи на огромна височина балони за наблюдаване, навлизали във въздушното пространство на повече от 40 страни на пет континента, е била разкрита пред света “.

Държавният секретар на Съединени американски щати анулира посещаване в Китай по-рано този месец поради случая с балона, който се трансформира с сериозна тематика на спор сред двете страни.

Блинкън също по този начин е споделил на Ван, че Съединени американски щати не търсят спор с Китай. Държавният секретар е „ подчертал значимостта от поддържане на дипломатически разговор и отворени линии за връзка когато и да е “, съобщи Прайс.

Блинкън още веднъж е предизвестил Китай да не дава поддръжка на Русия във войната й против Украйна, в това число помагайки й да заобикаля наложените й от Запада наказания, сподели Прайс.

„ Предупредих Китай да не дава материална поддръжка на Русия “, съобщи Блинкън в Туитър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР