Американският актьор Форест Уитакър получи почетна Златна палма на тазгодишния

...
Американският актьор Форест Уитакър получи почетна Златна палма на тазгодишния
Коментари Харесай

Форест Уитакър с почетна "Златна палма" от Кан

Американският артист Форест Уитакър получи почетна " Златна палма " на тазгодишния кинофестивал в Кан. 

Отличието за изцяло творчество му бе връчено на церемонията по откриването от президента на форума Пиер Лекюр, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Почетна Палма за актьора, режисьор, дипломат на ЮНЕСКО и жител на света ", съобщи той на тържествената гала.

" Преди 34 години посетих Кан за първи път и това промени живота ми. Откакто взех решение да бъда артист, с тяло и душа се отдадох за свързването на човечеството посредством киното. Винаги е привилегия да се връщам на този прелестен фестивал ", показа на собствен ред Уитакър.

А пътят му минава няколко пъти по аления килим на бул. " Кроазет " - Форест Уитакър е отличен през 1988 година за най-хубав артист в Кан за ролята си на джаз музиканта Чарли Паркър в продукцията " Птицата " на Клинт Истууд. След това той участва на фестивала с филмите " Ярост в Харлем " на Бил Дюк, " Похитители на тела " на Абел Ферара и " Дух куче: Пътят на самурая " на Джим Джармуш.

Тази година Уитакър е продуцент на документалния филм " В името на мира ", отдаден на гражданската война в Южен Судан. Лентата е режисирана от Кристоф Кастань и Тома Саметен, и ще бъде прожектирана във фестивална зала " Бунюел ". Това е най-младата страна в света, както я показват основателите на кино лентата, събрала 350 000 души през 2011 година, същевремeнно  " изложена на безконечен мрак ".

Единствената светлина в тунела съгласно думите на Уитакър са младежите, които " отхвърлят да предадат мира ". Той споделя за Гаджанг, който е състезателен арбитър в бежански лагер, употребяващ спорта, с цел да показа мира на децата и младежите от враждуващите племена. Разказва и за Нандеге, млада майка, която се трансформира в сполучлив посредник сред страните в спора.

Темата за войната, само че този път в Украйна, е наранена във кино лентата " Мариупол 2 " на Мантас Кведаравичус. Литовският режисьор бе погубен в града, до момента в който работеше по кино лентата. Годеницата му Ана Билоброва и монтажистката Дуня Сичова приключват плана и той ще бъде показан посмъртно на 19 и 20 май. През 2016 година Кведаравичус снима документалния филм " Мариупол ", който споделя за елементарния живот на хората оттогава към момента малко известния крайбрежения град, до момента в който връзките сред Украйна и Русия се изострят с всеки минал ден. След началото на войната на 24 февруари, той още веднъж отива в Мариупол, с цел да продължи тематиката от първия филм, документирайки военното ежедневие в остро атакувания град. Там умира под съветския обстрел на 2 април.

Кинофестивалът във френския крайбрежен град продължава до 28 май. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР