Американските военни са провели предварителни разговори за разполагането на мощна

...
Американските военни са провели предварителни разговори за разполагането на мощна
Коментари Харесай

САЩ натискат за разполагането на ПРО система THAAD в Германия

Американските военни са провели предварителни диалози за разполагането на мощна противоракетна система (ПРО) в Германия, с цел да бъде подсилена европейската защита. Това оповестява " Ройтерс ", базирайки се на два източника, осведомени с тематиката.

Експерти акцентират, че този ход може да провокира нови напрежения с Русия.

Предполагаемото предложение за разполагане на американската ПРО система THAAD в Европа е предшествало решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран и идва в контекстна на по-широк подтик за усилване на противовъздушната и противоракетната защита на Европа.

Въпреки че Европа и Съединени американски щати са в спор поради ориста на нуклеарното съглашение, те споделят опасения за продължаващо създаване на балистични ракети от страна на Иран.

Иранските ракети " Шахаб 3 " към този момент могат да прелитат 2000 км, което е задоволително за постигане до южната част на Европа, а Революционната армия на Иран се зарече, че ще усили обсега на ракетите, в случай че бъдат застрашени, защото обсегът е стеснен от стратегическата теория, а не от софтуерни ограничавания.

Командването на силите на Съединени американски щати в Европа упорства за разполагането на система THAAD от години, само че изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран направи казуса от незабавен порядък, акцентира Рики Елисън, началник на неправителствения Алианс за покровителство за противоракетна защита.

Висш немски боен представител е показал нуждата от прибавяне на повече радари в Европа за по-добро следене и наблюдаване на евентуалните закани.

От Министерството на защитата на Съединени американски щати са декларирали, че нищо не е било решавано в тази посока.

" В момента няма проекти за позициониране на системи THAAD в Германия. Не обсъждаме евентуално бъдещо военно обмисляне, защото не бихме желали да даваме сигнали за нашите желание на евентуални съперници. Германия остава измежду нашите най-близки сътрудници и най-силни съдружници ", разяснява представителят на Пентагона Ерик Пахон.

Разгръщането на друга американска отбранителна система в Европа би могло да успокои съдружниците от НАТО в Южна Европа, която попада под опасността от ракетите от Иран, показва боен представител от този район.

Говоренето за разгръщането на система THAAD в Европа също по този начин идва в подтекста на възходящото напрежение сред Запада и Русия.

НАТО от дълго време упорства, че неговата стратегия за противоракетна защита не е ориентирана към Русия, само че алиансът одобри по-твърд звук към Москва след отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал в британския град Солсбъри. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР