Американските регулаторни органи одобриха въвеждането на първото устройство в медицината,

...
Американските регулаторни органи одобриха въвеждането на първото устройство в медицината,
Коментари Харесай

САЩ въведоха високотехнологично средство за диагностика на диабетна ретинопатия


Американските регулаторни органи утвърдиха въвеждането на първото устройство в медицината, което употребява изкуствен интелект за диагностика на зрителните увреждания, подбудени от диабет.

По-конкретно, устройството, наречено Idx-DR, е предопределено да диагностицира положението, наречено диабетна ретинопатия, което е и най-честата причина за загуба на зрението измежду 30-те милиона американци, живеещи с диабет.

“Неговият програмен продукт употребява характерен логаритъм, с цел да проучва мигновено фотосите на окото, направени с ретинна камера Topcon NW400 ”, оповестиха от американската Агенция за надзор на храните и медикаментите, като разкриха и каква е методиката на високотехнологичното средство.

След снимането докторът качва цифровите изображения на ретината на пациента в регионален сървър, на който е конфигуриран софтуерът (Idx-DR). За негативно време устройството дава един от двата вероятни отговора за положението на пациента: в единия случай устройството показва, че казусът със зрението на пациента е „ повече от лек “ и предлага да бъде потърсено лекуване от експерт, а в другия дава негативен резултат за диабетна ретинопатия и предлага на пациента да се прегледа още веднъж в границите на 1 година.

Резултатите от клиничните тествания за успеваемостта на устройството - въз основа на фотоси на 900 пациенти с диабет - сочат, че то може да разпознава началната диабетна ретинопатия при 87% от случаите, а неналичието на такава - при 90 на 100 от тях.

"IDx-DR е първото сходно устройство, чиято продажба е разрешена и което дава оценка на здравословно положение без да е нужна интерпретация на фотоси или клинични резултати от обещано здравно лице. Това го прави използвано и измежду доставчиците на здравни грижи, които нормално не са оптометристи", прибавиха от Агенцията.

Въпреки това те предизвестиха, че използването на Idx-DR не се предлага за хора с анамнеза за лазерно лекуване, интервенции или инжекции в окото, както и за тези с непрекъсната загуба на зрение, замъглено зрение, поплавъци или някои нарушавания на ретината. Той също по този начин не се предлага при бременни дами. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР