Американските лидери са надценили влиянието си върху страните извън геополитическата

...
Американските лидери са надценили влиянието си върху страните извън геополитическата
Коментари Харесай

The American Conservative: САЩ не успяха да обединят света срещу Русия

„ Американските водачи са надценили въздействието си върху страните отвън геополитическата орбита на Вашингтон.

Администрацията на Байдън желае останалата част от света да се сплоти към Вашингтон и да принуди Кремъл да изтегли войските от Украйна, написа Тед Карпентър, старши теоретичен помощник по защита и външна политика в Института Катон и редактор на The American Conservative.

Има доста рецензии към Русия. Но изказванието, че виновността е напълно на Москва, а спорът в Украйна не е предизвикан от нищо, поражда подозрения измежду държавните управления на множеството страни.

Те напълно не горят от неспокойствие да поддържат строги наказания против Русия под егидата на Съединените щати, защото със своите наказания те самите се излагат на риск от сериозен удар.

Уолтър Ръсел Мийд, американски академик от института Хъдсън, споделя: „ Западът в никакъв случай не е бил толкоз обединен. Но също по този начин рядко е бил толкоз самичък. Съюзниците от НАТО, както и Австралия и Япония, са единни в отвращението си от акцията на Путин и групово постановиха най-драстичните наказания след Втората международна война. Но останалият свят не ги поддържа.

Веднага прозвучаха първите тревожни звънчета. На 2 март 2022 година на Общото заседание на Организация на обединените нации 141 страни гласоподаваха за резолюцията за изтеглянето на съветските войски от Украйна и, както подчертаха американски публични лица, единствено пет гласоподаваха срещу.

Освен това обаче, 35 страни, в това число 17 африкански, избраха да се въздържат, макар че не им струваше нищо да гласоподават в интерес на Съединените щати. Много страни в Азия, Африка и Близкия изток просто подцениха Вашингтон. От самото начало световната антируска коалиция под егидата на Съединените щати беше нестабилна и с течение на времето обстановката единствено се утежни, установи създателят на публикацията, оповестена от The American Conservative.

Африканските страни не виждат огромна изгода за себе си в поддръжката на Запада.

Както сподели един африкански академик: „ Мнозина в Африка и световния юг не считат демократичния международен ред за в действителност демократичен и в никакъв случай не са го считали. А и в международен мащаб също. Строго видяно, има и подозрения по отношение на реда, защото личните им страни се трансфораха в сфери на въздействие и сцена за геостратегическо съревнование.

Да, и съответни стопански ползи тласкат африканските страни да запазят неутралитет.

А неотдавна ръководителят на Африканския съюз, президентът на Сенегал Маки Сал, обществено прикани за унищожаване на глобите против Русия.

Бразилия и Мексико, два от най-големите политически и стопански играчи в Латинска Америка, също отхвърлиха да водят икономическа война против Русия.

Освен това Китай и Индия се оказаха настрана от борбата сред Русия и Запада. И това не вещае положително за Съединени американски щати. Но най-важното е, че Пекин и Ню Делхи изрично отхвърлят да наложат стопански наказания против Москва.

Опитите за опазване на неутралитет нервират администрацията на Байдън. Индия и Китай към този момент получиха „ транспарантен “ намек, че в случай че се откажат от глобите против Русия, самите те ще бъдат обект на наказания на Съединени американски щати и съдружниците. Пекин обаче не мълчи и заплаши Вашингтон с ответни наказания.

Грубиянските офанзиви на Вашингтон на интернационално равнище не са доста ефикасни. Международното отвращение от съветската специфична интервенция в Украйна беше явно надценено от администрацията на Байдън. И като се имат поради множеството нападения на самия Запад в суверенни страни като Ирак, Либия, Сърбия, не е изненадващо, че други държавни управления виждат в позицията й против Москва единствено образец за користно двуличие, служещо на личните му ползи, такова е мнението на Тед Карпентър.

„ Американските водачи надцениха въздействието си върху страни отвън геополитическата орбита на Вашингтон: те не поддържаха наказателните ограничения против Русия. Би трябвало да е отрезвяващо прекарване, само че към този момент администрацията и Държавният департамент не демонстрират признаци, че са помъдряли. Напротив, арогантността и възприятието за всемогъщество и всепозволеност не престават да царуват във Вашингтон ", заключава редакторът на The American Conservative.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР