Американските инвеститори намаляват нивата на ливеридж за първи път от

...
Коментари Харесай

Инвеститорите в САЩ са намалили заемите за покупка на ценни книжа

Американските вложители понижават равнищата на ливеридж за първи път от началото на пандемията. Според данни на финансовия регулатор на Съединени американски щати, представени от Financial Times заемите от брокера за покупка на скъпи бумаги в Съединени американски щати понижава от 882 милиарда $ през юни до 844 милиарда през юли. Това може да се разчита и като по-малко предпочитание за вдишване на риск до края на годината. През септември действително стартира и дейния борсов сезон.

Според някои капиталови банки вложителите към този момент отпускат педала на газта откакто при започване на годината meme акциите превзеха пазара, а преди няколко месеца Китай се намеси непосредствено в софтуерния бранш, с което понижи цената на доста китайски компании, измежду които Alibaba и Baidu.

" Трябва да започнете да мислите: " Моето разбиране може да е вярно, само че има ли то значение? ",споделя Марк Алдороти, управител в Pershing, част от нюйорската банка BNY Mellon, пред FT, имайки поради, че пазарът може и да не се движи единствено от фундаментални фактори.
Червен байрак
Високите равнища на ливеридж са измежду главните аргументи бенчмаркът S&P да се повиши с близо 20% от началото на годината. Когато през март банкрутът на фонда Archegos Capital Management на Бил Хуанг докара до загуби от близо 8 милиарда $ за банки в Швейцария и Япония, регулаторите покачиха вниманието към високите равнища на леверидж на пазара.

Според регулатурите банкрутът на фонда е бил сложен за предугаждане, защото вложителят е употребявал деривати (суапове), посредством които с 2 милиарда $ получава опция да влага 10 милиарда без действително да се закупуват скъпи бумаги.

" Събитието с Archegos илюстрира лимитираната бистрота на експозициите на хедж фондове и служи като увещание, че наличните знаци за ливъридж на хедж фондовете може да не демонстрират съществени опасности ", показа пред FT през май Лаел Брейнард, шеф на Федералния запас, който ръководи комисията по финансова непоклатимост на централната банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР