Американските автомобилни работници разширяват стачката си, докато Байдън се готви да се присъедини към пикетите

...
Съюзът на обединените автомобилни работници (UAW) разшири стачката си срещу
Коментари Харесай

Съюзът на обединените автомобилни работници (UAW) разшири стачката си срещу трима от големите производители на автомобили в Съединените щати със служители от 38 центрове за разпределение на части, които се включват в протеста.

Разширяването в петък засяга заводи, собственост на компаниите General Motors и Stellantis в 20 щата.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента, които Байдън изисква „печеливша“ сделка за разрешаване на стачката на автомобилните работници в САЩЛидерите на Конгреса сигнализират за подкрепа за предотвратяване на железопътна стачка в САЩПрезидентът Байдън приветства трудовата сделка в железниците в САЩ като „голяма победа“край на списъка

Но единствената незасегната компания е Ford, третата цел на стачката. Във видеоконференция в петък президентът на UAW Шон Фейн посочи, че е постигнат „истински напредък“ с автомобилния производител.

„Все още имаме сериозни проблеми, по които трябва да работим, но искаме да признаем, че Ford показва, че са сериозни за постигането на сделка“, каза Фейн. „В GM и Stellantis това е различна история.“

Разширяването на стачката може да има сериозни последици за потребителите в САЩ, които може да се сблъскат с недостиг на автомобилни части и по-високи цени на превозните средства, ако напускането продължи в дългосрочен план.

С допълненията от петък, стачката вече обхваща близо 10 процента от членовете на UAW или приблизително 18 600 работници, в сравнение с около 13 000. Излизането започна миналата седмица с три монтажни предприятия в Мичиган, Мисури и Охайо, докато работниците настояваха за 36-процентно увеличение на заплатите за четири години.


UAW също призова за по-широк достъп до пенсии, по-кратко работно време и премахване на степенуваната скала на заплатите, която поставя в неравностойно положение по-новите служители.

Ударът е първият в 88-годишната история на UAW — и е на път да влезе в историята отново, тъй като президентът на САЩ Джо Байдън се готви да направи посещение следващата седмица.

„Във вторник ще отида в Мичиган, за да се присъединя към опашката и да се солидаризирам с мъжете и жените от UAW, докато се борят за справедлив дял от стойността, която помогнаха да създадат“, обяви Байдън в социалните медии в петък.

„Време е за печелившо споразумение, което поддържа процъфтяването на американското автомобилно производство с добре платени работни места в UAW.“

Появата на Байдън на пикета вероятно ще бъде първата за действащ президент на САЩ в съвременната история.

„Много рядко се случва президент да посети стачкуващи“, каза историкът и президентски учен Джереми Сури пред информационната агенция Ройтерс. „Това би било голяма, голяма промяна за Байдън да идентифицира президентството със стачкуващи работници, вместо да застане на страната на индустрията или да остане над битката.“


Байдън по-рано изрази силна подкрепа за работниците от UAW, като каза миналата седмица, че „рекордните печалби на автомобилните производители не са разпределени справедливо“ с техните служители.

Но докато Байдън рекламира своите „просъюзни“ качества, решението му да се присъедини към пикетите идва, след като неговият основен републикански съперник в президентската надпревара през 2024 г., Доналд Тръмп, обяви, че също ще посети стачкуващия автомобилни работници.

Двамата планират да пътуват до един и същи щат, Мичиган, исторически център за производство на автомобили в САЩ. UAW все още не е обявила подкрепата си за надпреварата през 2024 г., но преди това подкрепи Байдън в успешната му президентска кампания през 2020 г.

Тръмп, бивш президент републиканец, все още не е казал дали ще се присъедини към колоните, както Байдън планира да направи. Засега е обявен само митинг в Детройт.

Все пак поддръжниците на Тръмп побързаха да критикуват обявяването на Байдън за пикет като самостоятелна позиция.

„Единствената причина Байдън да отиде в Мичиган във вторник е, че президентът Тръмп обяви, че ще отиде в сряда“, написа в социалните медии съветникът на Тръмп Джейсън Милър, наричайки пътуването на Байдън „евтина снимка“.

Продължаващата стачка ще подложи на изпитание лоялността на кандидатите за 2024 г. към работническите движения, докато американската автомобилна индустрия се напряга под икономическата тежест на напускането.

Anderson Economic Group, консултантска фирма, заяви в доклад, че трите участващи автомобилни компании - известни като "Големите три" на САЩ - са загубили общо 1,6 милиарда долара през първата седмица на стачката сам.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР