Американските акции се сринаха в петък, след като председателят на

...
Американските акции се сринаха в петък, след като председателят на
Коментари Харесай

Шефът на Фед застана твърдо зад покачването на лихвите в САЩ

Американските акции се сринаха в петък, откакто ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл акцентира решимостта си да увеличи лихвените проценти, с цел да ограничи инфлацията в Съединени американски щати. Той направи " ястребово " послание по време на годишната среща на върха на централните банки в Джаксън Хоул в щата Уайоминг, която беше предстояща с огромно внимание от пазарите и вложителите.

Индексът S&P 500 на Уолстрийт падна с 3.4%, до момента в който Nasdaq Composite, който е доминиран от софтуерни акции, които са по-чувствителни към упованията за лихвените проценти, се намали с 3.9%. Това беше най-големият еднодневен спад и за двата показателя от средата на юни, отбелязва Financial Times. Европейският районен показател на акции Stoxx 600 загуби 1.7%.

Спадът на акциите в Съединени американски щати в петък беше огромен - книжата на 99% от фирмите в S&P 500 се намалиха. Всеки огромен бранш беше на алено, като софтуерните и потребителските акции като тези на Amazon водеха спада.
Реклама
Говорейки в Джаксън Хоул, Пауъл сподели, че Фед " би трябвало да продължи, до момента в който работата не бъде свършена ", наблягайки решимостта на централната банка на Съединени американски щати да укроти бързия напредък на цените.

Фед се бори с най-големия растеж на потребителските цени от към четири десетилетия, като годишната инфлация доближи 8.5% през юли. Но по едно и също време с това централната банка се старае програмата й за нападателно покачване на лихвите да не насочи най-голямата стопанска система в света към криза.

Пауъл се опълчва на концепцията за повишение на лихвите и скоро по-късно те да бъдат понижени, споделя пред изданието Стюарт Робъртсън, основен икономист в Aviva Investors. Според него това е първият знак, че Пауъл споделя, че ще имаме противен интервал и би трябвало да го имаме поради.

Инвеститорите към този момент чакат Фед да увеличи лихвените проценти до 3.8% до февруари 2023 година по отношение на предвижданията за 3.3% при започване на този месец. Настоящият рента по федералните фондове е 2.25 - 2.50%.
Реклама Джером Паул съобщи, че централната банка би трябвало да продължи, до момента в който не си свърши работата във връзка с инфлацията.
" Последствията за пазара на акции са, че предходните упования за превръщане на политиката на Фед наподобяват преждевременни и затова краткосрочната посока може да бъде превръщане на лятното рали. В последна сметка тези по-високи лихвени проценти и по-нататъшното икономическо закъснение ще натежат върху корпоративните облаги по-късно тази година ", изяснява обстановката Джанет Муи, началник на пазарния разбор в Brewin Dolphin.

Пазарите на държавни облигации на Съединени американски щати одобриха речта на Пауъл умерено съгласно Робъртсън. Доходността на двегодишните съкровищни бонове, която тъкмо следва упованията за лихвите, се увеличи с 0.01 прочие пункта до 3.38%. Доходността по 10-годишните облигации, които са по-чувствителни към упованията за стопански напредък, остана без смяна на равнище 3.03%.

Прогнозите за по-строга политика и по-високи разноски по заемите към този момент започнаха да натежават върху настроенията на вложителите на корпоративните дългови пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР