Американски войници и бронирана техника ще бъдат разположени близо до

...
Американски войници и бронирана техника ще бъдат разположени близо до
Коментари Харесай

НАТО на учение на литовско-беларуската граница

Американски бойци и бронирана техника ще бъдат ситуирани покрай литовско-беларуската граница в границите на провеждането на натовско обучение в Литва, съобщи "Ройтерс ".

На 29 юли литовският министър на защитата Раймундас Кароблис разгласи, че през в средата на септември за двуседмично образование в страната ще дойде боен контингент сред 300 и 1000 бойци. Кароблис повтори същата тази информация и на 4 август в изявление за литовското публично радио. Тогава бе обявено, че с изключение на 1000-те бойци и самолети от Франция, Италия, Германия, Полша, ще има опция да вземат участие и представители на други страни. Говорителят на литовската войска уточни, че учението ще стартира на 14 септември и ще продължи до 25 септември. Тогава Кароблис не сподели нищо във връзка оставането на натовския контингент в Литва и след 25 септември. В същото време преди няколко дни той загатна, че има огромен риск Русия да изпрати военни елементи в Беларус.

В последна сметка по-късно през днешния ден се чака в страната да влязат 500 военнослужещи с 40 единици бойна техника.

Те обаче ще останат на учения до ноември, а не за две седмици, както се съобщаваше по-рано. За ученията, планувани за 14 септември, в Литва се чакат още 1000 бойци от Германия, Полша, Италия и Франция. От Министерството на защитата във Вилнюс обявиха, че "ученията са с защитителен темперамент и не са ориентирани към никой комшия на Литва, "включително не и към Беларус ".

През последните дни президентът на Беларус Александър Лукашенко на няколко пъти упрекна НАТО, че струпват военни сили на границата. А в разгара на всеобщите митинги против резултатите от президентските избори в Беларус, след които Лукашенко още веднъж бе определен за президент, той изиска гаранции от Русия, че при нужда от Москва ще му оказват помощ с военна поддръжка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР