Американски самолет е патрулирал в Черно море часове преди "Москва"

...
Американски самолет е патрулирал в Черно море часове преди "Москва"
Коментари Харесай

Американски шпионски самолет летял над Черно море часове преди Москва да бъде потопен

Американски аероплан е патрулирал в Черно море часове преди "Москва " да бъде ударен от украински ракети, разкрива "Таймс ".

Boeing P8 "Посейдон " се е намирал на 100 благи от "Москва " в деня, когато съветският крайцер е претърпял пагубни вреди.

Смята се, че стотици моряци са починали, когато флагманът на съветския Черноморски флот бе ударен от най-малко една украинска противокорабна ракета "Нептун ". Потъването му фрапантно понижи вероятността от десантно нахлуване на Одеса и нанесе удар по качествата на Русия в Черно море.

P8, който коства към £330 милиона, е най-усъвършенстваният аероплан за лов на подводници и за следене на военни кораби в американския боеприпас. Може да пуска сонбобуи над открити води, с цел да открие противников кораби, а също по този начин е оборудван със комплициран радар APY-10.

Въпреки че прецизните му благоприятни условия са класифицирани, по-рано специалистите са пресметнали, че P8 може да картографира радарна зона с напречно сечение от 10 000 квадратни метра от обсег от повече от 220 благи, което значи, че "Москва " е била в обсега му в деня на потъването.

На 13 април P8 с шестнадесетичен код AE681B е излетля от военноморската авиобаза на Съединени американски щати в Сигонела в Сицилия, насочвайки се в посока Черно море. За първи път е открит над Средиземно море в 13.32 ч. киевско време.

Данните от FlightRadar24 демонстрират, че P8 е прелетял над Балканите и България, преди да доближи черноморското крайбрежие на Румъния в ранния следобяд.

Последната записана позиция на самолета е била над град Валя Нукарилор в Румъния, на към 12 благи от украинската граница, в 15.27 часа. В този миг P8 е бил на малко под 100 благи от мястото, където е открит изумения "Москва ". По времето, когато изчезна от мониторите на FlightRadar24, P8 се е спуснал от крейсерска височина от 29 000 фута до 11 900 фута.

През идващите два часа и 56 минути местоположението на P8 е незнайно. Появява се още веднъж в 18.23 ч., летейки към брега на Черно море над град Казимча в Румъния, на към 37 благи от последната си документирана позиция.

Според специалисти по защитата аероплан P8 нормално изключва своя транспондер, устройството, което записва местоположението му, когато влезе в зона на спор.

След 19 минути P8 още веднъж изчезва от радара, преди да се появи още веднъж 42 минути по-късно покрай Абруд, в Южна Румъния в 19:24 часа, откъдето се насочва назад към Сигонела. Първият прочут сигнал за удара на "Москва " идва в 20.42 ч., когато украински доброволец с връзки към военните разгласява известие във Фейсбук. В 22.31 ч. украинският губернатор на Одеса даде първото публично удостоверение за офанзивата

Лойд Остин, министърът на защитата на Съединени американски щати, призна този месец, че Америка дава разследващи данни на украинските военни в района на Донбас, което е първото обществено самопризнание, че класифицирана информация е била споделена с Киев.

Амелия Смит, самостоятелен анализатор на авиационни данни от Съединени американски щати, сподели, че наличието на P8 на 13 април е било извънредно, само че "не напълно извънредно ". Тя споделя, че този ден над Черноморието е имало малко по-голям брой американски самолети.

Високопоставен чиновник на защитата на Съединени американски щати споделя: "В сходство с нашата поддръжка за източния фланг на НАТО, ние провеждахме някои лимитирани въздушни патрули край крайбрежията на Румъния. Но няма да приказваме за детайлности към оперативните въпроси. "

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР