Американски официални лица и конгресмени предупредиха, че ако Украйна иска

...
Американски официални лица и конгресмени предупредиха, че ако Украйна иска
Коментари Харесай

FT: Украйна е изправена пред ключова битка на юг преди зимата

Американски публични лица и конгресмени предизвестиха, че в случай че Украйна желае да лиши Русия от опцията да затвърди въздействието си в района, тя е изправена пред решителна борба още преди настъпването на зимата, се споделя в разбор на „ Файненшъл таймс “.

Пентагонът съобщи, че Киев би трябвало да се възползва от офанзивата в източната част на страната, с цел да отблъсне съветските сили от стратегически значими региони, които обезпечават достъп до Черно море.

„ Времето на битката е към своя край. Украинците имат преимущество и би трябвало да продължат да го употребяват “, съобщи сенаторът от Демократическата партия Крис Мърфи от Комисията по външни връзки. „ Истинската дълготрайна злополука за Украйна е, че Русия ще й прекъсне достъпа до море от Мариупол до Одеса. За Украйна достъпът до Одеса е от жизненоважно значение, тъй че е значимо в южната част на страната да се разположат освен отбранителни, само че и нападателни сили и средства “.

Западните съдружници стигат до извода, че решаващото тестване ще бъде борбата за Херсон. „ Контролирайки Херсон, вие сигурно можете да попречите на Русия да стигне до Одеса, което в действителност е задачата на руснаците “, сподели един от високопоставените американски военни.

Украинците са съгласни, че идващите седмици ще бъдат решаващи. „ Има чувство, че изменящите се метеорологични условия ще лимитират по-нататъшните дейни военни дейности в региона “, твърди Игор Романенко, някогашен заместник-началник на украинския общоприет щаб. „ Ако съдружниците ни бяха помогнали и ни бяха дали повече от модерните оръжия, за които настояваме, нещата щяха да се случат доста по-бързо и нямаше да се постанова да приказваме за времето “.

Военни служители и анализатори считат, че Украйна може да превземе Херсон когато и да е от средата на ноември, в случай че събитията го разрешават. Те постепенно се доближават към Херсон от север.

„ Трябва да се направи нещо за Херсон - и то допустимо най-скоро “, съобщи неназован западен посланик. „ Това ще увеличи моралния дух както на цивилните, по този начин и на военните, а също по този начин ще потвърди най-ефективното потребление на знанията и оборудването, предоставени от Запада “.

Официални лица обявиха, че украинските сили би трябвало да завладяват района преди настъпването на зимата, защото земята в региона не е замръзвала през последните три години и теренът скоро ще се разкаля.

Подобни условия ще затруднят маневрите на страните и ще ги принудят да се придържат към огромните пътища, където ще бъдат уязвими. Според публични лица и анализатори вискозната почва дава преимущество на бранителите, защото не им се постанова да се движат непрекъснато. Москва укрепи позициите си в южната част на страната, което затруднява всяка украинска атака. „ На руснаците им бяха нужни доста старания и време, с цел да се укрепят по малко по-различен метод, в сравнение с изток “, обявиха от НАТО. „ Те се бронираха и издигнаха укрепления. Тук математиката е от изгода... За да стигнат до такава степен, украинците ще се нуждаят от голяма мощ “.

„ Украинците би трябвало да употребяват всички познания, които са получили от нас и нашите съдружници за подготовката на специфични интервенции, с цел да схванат по какъв начин да манипулират руснаците и да ги принудят да им дадат преимущество “, поучава Евелин Фаркас, някогашен върховен чиновник на Пентагона в администрацията на Барак Обама.

От началото на съветската инвазия на 24 февруари тази година Съединени американски щати са дали на Украйна военна помощ в размер на над 16,8 милиарда $. Миналата седмица президентът Джо Байдън подписа закон за спомагателен пакет за незабавна помощ, включващ контракти за доставка на оръжие на стойност 7 милиарда $.

Тази седмица представители на неговата администрация оповестиха още 625 млн. $, в това число четири ракетни системи с огромен обхват HIMARS. Те скоро ще дойдат на местоназначението си, твърдят чиновници.

Западните съдружници на Украйна наблюдават от близко офанзивата в Херсон, търсейки доказателства, че получените оръжия са били употребявани в комплицирана, многоцелева офанзива против съветските сили в градска среда.

Представители на Съединени американски щати обявиха, че дават на украинците всичко належащо, с цел да се избегне ескалация. Те са твърдо уверени, че анексирането на територии от страна на Путин и неговите нуклеарни закани не трябва да попречат на Украйна да работи уверено, с цел да си върне териториите.

„ От позиция на украинците този ход не трансформира нищо, само че ги стимулира да работят по-силно и по-бързо “, споделя Бен Ходжис, някогашен пълководец на американската войска в Европа, а в този момент старши консултант на организацията „ Хюмън Райтс Фърст “.

Представители на Съединени американски щати не се съмняват, че западната коалиция ще успее да помогне на Украйна да се опълчи на Русия преди края на зимата.

„ Във всеки случай всичко, което прави Путин, в това число превръщането на силата в оръжие, побърква европейците и ги принуждава да подхващат решителни дейности, с цел да не станат негови заложници “, съобщи почитан американски чиновник при изискване за анонимност. Съединени американски щати считат, че завземането на огромна част от южните територии е значимо от позиция на позицията на Украйна в евентуалните договаряния за преустановяване на огъня.

„ Ясно е, че Украйна желае пристанище на Азовско море, пристанище на Черно море на изток от Крим и Херсон. Това е огромен град и те очевидно желаят да си го върнат “, споделя конгресменът демократ от Калифорния Брад Шърман. „ Ситуацията ще бъде дефинитивно решена след шест до осем месеца. Путин ще има малко повече надзор, в сравнение с през февруари... и тогава може да се реализира преустановяване на огъня. Но преди този момент Украйна би трябвало да си върне още някои територии ".

Преводът е на БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР