Американски икономист, която беше високопоставен антитръстов служител по време на

...
Американски икономист, която беше високопоставен антитръстов служител по време на
Коментари Харесай

Еврокомисията нае американка да разследва технологичните гиганти

Американски икономист, която беше почитан антитръстов чиновник по време на мандата на някогашния президент Барак Обама, беше назначена за основен икономист по конкуренцията в Европейската комисия, заяви Ройтерс във вторник.

56-годишната Фиона Скот Мортън ще поеме поста си на 1 септември, когато актуалният основен икономист Пиер Регибо се пенсионира. Тя ще бъде както първият жител на Съединени американски щати, по този начин и първата жена, назначена на поста.

Скот Мортън ще играе основна роля в следствията на европейския орган за защита на конкуренцията на огромните софтуерни колоси като " Google ", " Епъл ", " Мета ", " Майкрософт " и " Алфабет ", както и в известни сливания като придобиването на iRobot от " Амазон " и договорката с " Фигма " на Adobe.

В момента Скот Мортън води катедра като професор по стопанска система в Училището по мениджмънт " Йейл " и е обвързвана с Университета в Единбург. Тя е и старши съветник на Charles River Associates, консултантска компания, която поучава редица софтуерни колоси.

Скот Мортън беше основен икономист в антитръстовия отдел на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати сред май 2011 година и декември 2012 година

 " Google ", " Facebook " и " Майкрософт " заплащат най-вече за лобисти в Брюксел

Назначаването й в елитния антитръстов отдел към Европейската комисия провокира рецензии още преди да бъде оповестено.

През май Проектът за уравновесена стопанска система, Корпоративната европейска обсерватория, Европейският дигитален алианс на дребните и междинни предприятия, Ирландският съвет за цивилен свободи, LobbyControl и Институтът за отворени пазари (Европа) в взаимно писмо показаха загрижеността си до шефа на Европейски Съюз по антитръстовите политики Маргрете Вестагер.

Те показаха вероятни спорове на ползи и мненията на Скот Мортън за справяне с несъразмерната централизация на икономическа мощност.

Някои икономисти и антитръстови специалисти приветстваха назначението й, като показаха впечатляващото й портфолио от писания и публикации.

Новото предопределение идва на фона на упованията, с цел да оглави Европейската капиталова банка следващата година. Вестагер е свързвана с някои от най-големите антимонополни каузи, завеждани в миналото от Еврокомисията и с най-големите санкции за нарушаването на разпоредбите на пазара в историята на Европейски Съюз, в това число за нарушение разпоредбите на конкуренцията в общността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР