Американски астрономи наблюдаваха загадъчни ултравиолетови сияния на Марс, които позволиха

...
Американски астрономи наблюдаваха загадъчни ултравиолетови сияния на Марс, които позволиха
Коментари Харесай

Астрономи видяха нещо мистериозно на Марс, свързано с водата му

Американски астрономи следиха загадъчни ултравиолетови сияния на Марс, които разрешиха да се разкрие по какъв начин на повърхността и в атмосферата на Червената планета изчезва голямо количество вода, оповестява „ Сайънс алърт “.

Учените анализирали данни, събрани от сондата "Мейвън " на НАСА. Оказало се, че сияния има в 14-80 % от общото време на дневните наблюдения.

Броят на сиянията се усилва с доближаването на планетата по елиптична орбита към Слънцето. По-рано се смяташе, че този феномен е релативно необичаен на Червената планета.

Ултравиолетови или протонни полярни сияния пораждат, когато слънчевият вятър се сблъсква с водородни облаци към Марс. Водородните йони с позитивен заряд лишават електрони, изпускайки ултравиолетово излъчване.

При това водородният облак се образува за сметка на загубата на вода на планетата. Увеличената температура на марсианската атмосфера през лятото става причина водните пари да се повдигнат на по-голяма височина, където се разлагат на водород и О2 под въздействието на ултравиолетовите лъчи.

По думите на учените, наблюдаването на протонно зарево дава опция да се проследят загубите на вода и взаимоотношението на слънчевите лъчи с горните пластове на марсианската атмосфера.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР