Американската военна мисия в Афганистан ще приключи на 31 август,

...
Американската военна мисия в Афганистан ще приключи на 31 август,
Коментари Харесай

Байдън: Мисията ни в Афганистан приключва на 31 август

Американската военна задача в Афганистан ще завърши на 31 август, разгласи довечера президентът Джо Байдън. " Това ще е краят на най-дългата война на Америка ", заявява той и отговори задочно на мненията от Русия, че с изтеглянето си Съединените щати признават, че 20-годишната война е неуспех за тях:

„ Съединените щати реализираха каквото желаеха да реализират в Афганистан - да заловим терористите, които ни нападнаха на 11 септември 2001 година, Осама бин Ладен да си получи заслуженото, да обезвреждаме опасността от гнет и да попречим Афганистан да се трансформира в база за нови набези против Съединените щати. Ние постигнахме тези цели! Заради това бяхме там “.

Байдън заявява, че няма да изпрати още едно потомство американци да водят война в Афганистан. И че Америка няма за цел да диктува бъдещето на честните хора. Те ще би трябвало да решат какво да е то.

Съединените щати ще продължат да поддържат държавното управление и силите за сигурност на Афганистан, които, съгласно Байдън, са в положение да се опълчват на талибаните. А застрашените от талибаните афганистанци, които са работили с американците, ще получат бързо леговище в Съединените щати, даде обещание Байдън.

Междувременно съветското външно министерство заяви, че талибанска делегация в Москва е била предизвестена, че Русия е обезпокоена от ескалацията на напрежението в Северен Афганистан и от опцията бойните дейности там да се разпрострат и през границите с някогашните руски републики в Централна Азия. Талибаните подсигурили, че това няма да се случи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР