Американската търговска камара в България си партнира с Центърът за

...
Американската търговска камара в България си партнира с Центърът за
Коментари Харесай

АмЧам България и Северна Македония ще подобряват икономическото ни сътрудничество

Американската комерсиална камара в България си партнира с Центърът за интернационална частна самодейност (Center for International Private Enterprise - CIPE), с цел да усилят икономическото съдействие и развиването сред България и Северна Македония. Тази самодейност е обвързвана с процеса на доближаване стартирана от държавните управления на двете страни от началото на 2022 година, оповестиха от камарата.

Обхватът на тази самодейност включва серия от кръгли маси, на които бизнес и държавните управления да разискват вероятното бизнес развиване сред двете страни, да обсъдят трудностите, които пречат за ускоряване на бизнесите и спъват трансгранични планове, както и да открият тона за бъдещото икономическо съдействие. Към това се прибавят и шерване на положителни практики за ускорение на търговията сред България и Северна Македония и предоставяне на оферти за усъвършенствания на районната инфраструктура - пътища, железница, въздушен превоз и цифрова инфраструктура – които са разпознати от бизнес общностите в двете страни.

Представителите на обществения и частен бранш са се съгласили да продължат разговора по тези благоприятни условия за двустранни промени. Всички участници са изразили своя ангажимент да усилят двустранното бизнес съдействие в основни сфери, като „ Енергетика “, „ Транспорт и инфраструктура “, „ Медии “ и „ Дигитална съгласуваност “.

Двете организации ще провеждат серия от бизнес кръгли маси, с цел да продължат паралелния разговор наред с междуправителствените работни групи и срещи, прецизират от камарата.

„ С това партньорство ние надграждаме нашите връзки със сестринската ни организация АмЧам Северна Македония, с която сме свързани в нашата организация-чадър Асоциация на американските камари в Европа (AmChams in Europe) “, разяснява Петър Т. Иванов, основен изпълнителен шеф, Американска комерсиална камара в България. „ Заедно можем да дадем по-силен сигнал на останалите камари, които могат да работят за реализиране на споделени полезности на трансатлантическия бизнес и да промотират нашите страни измежду задграничните вложители, в това число и от Съединени американски щати “, добява той.

Усилването на връзките сред България и Северна Македония е измежду най-значимите цели за бъдещото развиване на връзките „ ЕС-Западни Балкани “. „ CIPE има вяра, с цел да може частният бранш да сътвори лични благоприятни условия да показва своите потребности и цели, и то по метод, посредством който да максимизира капацитета на подобряващите се двустранни връзки “, споделя Джефри Лайтфут, програмен шеф за Европа на Центърът за интернационална частна самодейност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР