Американската общественост изразява дълбоко съчувствие към израелския народ и като

...
Американската общественост изразява дълбоко съчувствие към израелския народ и като
Коментари Харесай

Анкета на CNN: Американците дълбоко симпатизират на израелците и виждат военния им отговор на атаките на Хамас като оправдан

Американската общност показва надълбоко състрадание към израелския народ и като цяло вижда военния отговор на израелското държавно управление на офанзивите на Хамас като оневинен, съгласно ново изследване на CNN, извършено от SSRS, а две трети са най-малко ненапълно обезпокоени от боевете сред Израел и Хамас може да докара до тероризъм в Съединени американски щати. Анкетата също по този начин открива разделяне по партии и възраст в метода, по който американците гледат на спора и реакцията на Съединени американски щати към него.

Обществеността е разнопосочна по отношение на това какъв брой доверие има в президента Джо Байдън да вземе верните решения по отношение на боевете сред Израел и Хамас (47% имат най-малко умерено доверие), само че те показват малко повече доверие в Байдън, в сравнение с са имали при започване на войната в Украйна (42%).

Половината от американците (50%) споделят, че военният отговор на израелското държавно управление на офанзивите на Хамас е изцяло оневинен, други 20% споделят, че е отчасти оневинен и единствено 8%, че въобще не е оневинен, като 21% не са сигурни. Републиканците са доста по-склонни от самостоятелните или демократите да кажат, че отговорът е изцяло оневинен (68% от републиканците споделят по този начин спрямо 45% от самостоятелните и 38% от демократите), а по-възрастните американци също са доста по-склонни от по-младите да кажат, че е по този начин изцяло целесъобразно (81% от тези на 65 или повече години считат отговора за изцяло оневинен, спрямо 56% от 50-64-годишните, 44% от 35-49-годишните и 27% от 18 -до 34-годишни). Мнозинства от разнообразни възрасти и партии обаче споделят, че отговорът на Израел е най-малко отчасти оневинен, като доста малко американци от каквато и да е възраст или партийна принадлежност споделят, че отговорът въобще не е оневинен.

Значителни 71% от американците споделят, че изпитват огромна благосклонност към израелския народ поради офанзивите на Хамас на 7 октомври, като съвсем всички, 96%, показват най-малко известна благосклонност към тях. Голямо болшинство също по този начин изпитва най-малко известна благосклонност към палестинския народ (87%), само че по-малко изпитват огромна благосклонност към палестинците (41%). Почти всички американци (84%) показват най-малко известна благосклонност както към израелския, по този начин и към палестинския народ, защото те са изправени пред продължаващи борби.

Палестинските цивилни и спасители оказват помощ за разчистването на руините в мощно бомбардирания център на град Хан Юнис в южната част на Газа след нощния израелски обстрел на 10 октомври 2023 г. Палестински цивилни и спасители оказват помощ за разчистването на руините в мощно бомбардирания център на град Хан Юнис в южната част на Газа след израелски обстрел през нощта, 10 октомври 2023 година Said Khatib/AFP/Getty Images

Но и тук има разделяне по възраст и партия, като по-младите американци и демократите са по-склонни да изразят доста благосклонности към палестинския народ, в сравнение с републиканците и по-възрастните американци. Мнозинствата сред партийните линии показват огромна благосклонност към израелския народ (78% от републиканците, 68% от самостоятелните и 67% от демократите), само че има огромна разлика сред каузи на демократите (49%) и самостоятелните (47% ), които имат доста благосклонности към палестинския народ и делът на републиканците, които споделят същото (26%).

Разделението по възраст наподобява още по-широко: измежду тези на 65 или повече години, 87% изпитват огромна благосклонност към израелския народ, до момента в който 36% изпитват същото към палестинците. Сред по-младите от 35 години 61% споделят, че изпитват огромна благосклонност към израелския народ и съвсем същият дял, 54%, споделят същото за палестинския народ.

Малко американци показват огромно доверие в Байдън, с цел да вземе верните решения по отношение на обстановката в Израел (16%), като към 3 от 10 споделят, че му имат вяра умерено (31%), 26% споделят, че нямат доста доверие и 28 % нито едно. Има необятни партийни разлики, като 80% от демократите споделят, че имат вяра доста или умерено на Байдън, спрямо 46% от самостоятелните и единствено 13% от републиканците. Цялостното партийно разделяне е сходно на равнищата на доверие, оказано на Байдън да се оправи с войната в Украйна в нейното начало, само че самостоятелните наподобяват малко по-склонни да изразят доверие в Байдън в този момент, в сравнение с бяха към началото на войната в Украйна (46 % имат най-малко умерено доверие в Байдън, 37% споделиха същото през февруари 2022 година за Украйна).

Около една трета от всички пълнолетни американци, 35%, споделят, че Съединени американски щати дават нужното количество помощ на Израел в отговор на обстановката там, като 15% споделят, че Съединени американски щати дават прекалено много помощ, 14% прекомерно малко и други 36% не сте сигурни дали равнището на помощ е уместно. Сред тези, които споделят, че наблюдават доста деликатно новините за спора, 51% споделят, че помощта на Съединени американски щати е съвсем вярна, 21% споделят, че е прекомерно малко, 7% прекалено много и 21% не са сигурни.

Две трети от американците (66%) споделят, че са най-малко ненапълно обезпокоени, че боевете сред Израел и Хамас ще доведат до тероризъм в Съединени американски щати. По-възрастните американци (75% от тези на 65 или повече години), дамите (72%) и републиканците (76%) наподобява най-вероятно се тормозят от капацитета за тероризъм в Съединени американски щати.

Около 7 от 10 американци, или 71%, споделят, че са следили новините за боевете сред Израел и Хамас най-малко малко от близко, в това число 26%, които ги наблюдават доста деликатно.

Анкетата на CNN е извършена от SSRS от 12-13 октомври измежду случайна национална извадка от 1003 възрастни, интервюирани посредством текстово известие, откакто са били наети благодарение на способи, основани на вероятности. Резултатите за цялостната извадка имат граница на извадкова неточност от плюс или минус 4,0 процентни пункта. Той е по-голям за подгрупите.

Ариел Едуардс-Леви от CNN способства за този отчет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР