Американската кредитна институция Silicon Valley Bank (SVB) изпадна в несъстоятелност.

...
Американската кредитна институция Silicon Valley Bank (SVB) изпадна в несъстоятелност.
Коментари Харесай

Американска банка закъса, разтърси финансовия свят

Американската кредитна институция Silicon Valley Bank (SVB) изпадна в неплатежоспособност. Контролът й е стихотворец от Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите (FDIC) пое контрола над закъсалата банка – американският регулатор, който подсигурява банкови депозити до 250 000 $.

С активи за към 209 милиарда $, SVB се трансформира във втория максимален банков банкрут в историята на Съединени американски щати след колапса на Washington Mutual през 2008 година, оповестява „ Файненшъл таймс “.

„ FDIC ще изплати на незастрахованите инвеститори предплатен дял в границите на идната седмица. Незастрахованите инвеститори ще получат уверение за синдик за оставащата сума на техните незастраховани средства. Тъй като FDIC продава активите на Silicon Valley Bank, бъдещи заплащания на дивиденти могат да бъдат направени на незастраховани вложителите “, гласи изказването на Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите..

Освен това в известието се отбелязва също по този начин, че централният офис и всички клонове на Silicon Valley Bank ще възобновят активността си в понеделник, 13 март 2023 година Официалните чекове на Silicon Valley Bank ще продължат да се осребряват.

Много от клиентите на SVB бяха фондове за рисков капитал, както и започващи компании в региона на технологиите и опазването на здравето, и евентуално имат салда по сметките, надвишаващи оптималната сума, застрахована от FDIC. Регулаторът сподели, че тези инвеститори ще получат в началото заплащане идната седмица, а останалото ще зависи от това какво ще се случи с активите на SVB.

FDIC съобщи, че ще употребява приходите от продажбата на SVB за финансиране на изплащания на по-големи инвеститори.

Проблемите в банката от Санта Клара, Калифорния, привлякоха вниманието на света в сряда, когато анонсира, че желае да набере нов капитал, само че цената на акциите й се намали фрапантно. По-рано стана ясно, че компанията–майка на Silicon Valley Bank търси вложител, който да я придобие. Информацията бе обявена първо от CNBC, основана на източници на медията.

Вчера бе обявено, че банката търси вложители, които да й обезпечат 2,25 милиарда $ под формата на инвестиция в новоемитирани акции, откакто записва загуба от 1,8 милиарда $ в резултат на продажба на дългови принадлежности под счетоводната им стойност. Тези опити обаче не дадоха резултат.

Акциите на банката се сринаха с 60% през вчерашния ден, а по време на предпазарната днешна търговия книжата потънаха с нови над 60 на 100. Книжата на SVB бяха спрени от търговия.

Страховете, че други финансови институции ще се сблъскат с сходни проблеми, доведоха до срив на американските банкови акции в четвъртък, който в петък се придвижи и в Европа. KBW Bank Index, който включва акции на 24 американски банки, се срина с над 7% – най-вече от юни 2020 година.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!0ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 11.03.2023, 10:44
11.03.2023, 10:00
11.03.2023, 09:41
11.03.2023, 09:03
Последни публикации-11.03.2023, 11:05-11.03.2023, 10:44-11.03.2023, 10:00Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР