Американската космическа агенция (НАСА) обяви, че космическият телескоп Хъбъл и

...
Американската космическа агенция (НАСА) обяви, че космическият телескоп Хъбъл и
Коментари Харесай

Телескопът Хъбъл откри огромно планетарно бебе

Американската галактическа организация (НАСА) разгласи, че галактическият телескоп " Хъбъл " и наземният телескоп " Субару " в Хавай са снимали газова протопланета, чиято маса е 9 пъти по-голяма от тази на Юпитер. Това е най-младата протопланета, откривана в миналото.

Това е голямо планетарно " бебе ", което към момента е в " утробата ", покрай младата звезда AB Aurigae, която има 2,5 пъти по-голяма маса от тази на Слънцето, 60 пъти по-ярка е и е единствено на 2 милиона години, спрямо към 4,6 милиарда години на нашата Слънчева система. Екзопланетата и нейната звезда се намират в съзвездието Ениохус, на към 508 светлинни години от Земята.

До момента са доказани повече от 5000 екзопланети и съгласно НАСА AB Aur b е една от най-големите открити. Размерът ѝ е подобен, че може да се смята не за планета, а за кафяво джудже - междинна категория сред естествена звезда и планета.

Досега планети в развой на образуване, т.е. протопланети, са следени единствено към друга звезда. Почти всички известни екзопланети се движат на разстояние от своята звезда, съразмерно на дистанцията Слънце-Нептун. Но AB Aur b се движи по орбита, три пъти по-голяма от тази на Посейдон и 93 пъти по-голяма от дистанцията Земя-Слънце, съгласно Ройтерс.

Изглежда, че ембрионалната планета се развива по метод, друг от сегашната доктрина за това по какъв начин се основават газови колоси като Юпитер.

Създаваната планета, ситуирана в голям " майчин " протопланетарен диск от прахуляк и газ, кара учените да заключат, че има повече от един метод за основаване на планети от юпитеров вид. " Природата е умна и може да основава планети по няколко разнообразни метода ", споделя водещият откривател, астрофизикът Тейн Къри от Изследователския център " Еймс " на НАСА.

Преобладаващата доктрина за образуването на газови планети е тази за " възходящо развиване " посредством последователно увеличение на първичното малко каменисто планетарно ядро посредством прибавяне и обединение на от ден на ден материали и газове в матричния диск. Противоположен е процесът " отгоре-надолу ", при който първичният огромен диск към родителската звезда се охлажда и гравитацията го разчупва на едно или повече протопланетни части - нещо, което наподобява се е случило и с АБ. Aur b.

" Новото изобретение е мощна индикация, че някои планети газови колоси биха могли да се образуват посредством механизъм на неустойчивост на диска ", сподели Алън Бос от Научния институт Карнеги във Вашингтон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР