Американската космическа агенция НАСА днес ще направи втори опит за

...
Американската космическа агенция НАСА днес ще направи втори опит за
Коментари Харесай

НАСА с втори опит за старт на лунната мисия „Artemis I”

Американската галактическа организация НАСА през днешния ден ще направи втори опит за изстрелване на най-мощната си ракета до момента като част от задачата „ Artemis I ” към Луната, съобщи Би Би Си.

Първият опит при започване на седмицата се провали поради композиция от механически проблеми и неприятно време. Но настроението остава позитивно в галактическия център „ Кенеди “ във Флорида

„ Трябва да се появим, би трябвало да сме подготвени и би трябвало да забележим какво ще ни донесе деня “, сподели пред кореспонденти ръководителят на задачата Майк Сарафин,

Съботният опит за изстрелване на ракетата Space Launch System (SLS) е плануван в границите на на двучасов прозорец, който се отваря в 14:17 локално време (21,17 часа българско време).

Целта на мощната реката е да изведе галактическата капсула „ Orion “ към лунната орбита – нещо, което не се е случвало от края на плана Apollo през 1972 година

„ Artemis I “ е софтуерна проява, тъй че на борда на галактическата капсула няма да има екипаж, само че в случай че задачата протече по проект, „ Artemis II “, който се чака да лети през 2024 година, несъмнено ще транспортира хора.

Астронавтът на НАСА Джесика Миер сподели, че всички би трябвало да проявят известно самообладание, до момента в който SLS се приготвя за първия си полет и да не се изненадват, в случай че има ново отсрочване.

„ Да, несъмнено, това е разочароващо за всички, само че не е ненадейно “, сподели тя пред Би Би Си.

„ Това е част от метода, по който вършим нещата в НАСА. SLS в последна сметка ще транспортира хора - мои другари, мои сътрудници. Така че би трябвало да сме сигурни, че този тестов полет ще премине добре “, добави тя.

Ако изстрелването бъде сполучливо, проектите плануват капсулата „ Orion ” да остане в космос съвсем 38 дни. Очаква се в един миг тя да измине близо 64 000 км около Луната, което ще бъде най-голямото разстояние, преминавано в историята от транспортно средство, предопределено за хора.

Продължителността на задачата от 38 дни е доста по-дълга от периода от 21 дни, които производителят на капсулата Lockheed Martin дефинира като оптимално време, което астронавтите могат да прекарат в галактическия транспортен съд.

Но Анет Хасбрук, старши консултант по програмата „ Orion ” в НАСА, сподели, че инженерите желаят да употребяват тази задача, с цел да тестват качествата на галактическия транспортен съд.

Ако изстрелването не се състои и през днешния ден, чиновници на НАСА споделят, че ново такова може да бъде планувано още 48 часа по-късно.

Изстрелването може да наблюдавате тук:

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР