Американската компания, която се надяваше да кацне на Луната, ще

...
Американската компания, която се надяваше да кацне на Луната, ще
Коментари Харесай

Първата мисия за кацане на Луната на американска частна компания се провали

Американската компания, която се надяваше да кацне на Луната, ще унищожи задачата си в околните часове, заяви Би Би Си.

Astrobotic оповестява, че нейният галактически транспортен съд Peregrine ще бъде ориентиран да навлезе още веднъж в земната атмосфера и да изгори.

Апаратът претърпя огромен теч на гориво малко след изстрелването си от Флорида с ракетата " Вулкан " предходната седмица.

Въпреки че инженерите съумяха да стабилизират обстановката, загубата на окислител означаваше, че в никакъв случай няма да може да се направи опит за безвредно кацане на лунната повърхнина.

Базираната в Питсбърг компания Astrobotic реши да се отърве от кораба, вместо да го остави да се скита напразно из космоса, създавайки заплаха от конфликт.

" Astrobotic нарежда галактическия транспортен съд Peregrine за безвредно и следено връщане на Земята над далечен регион в южната част на Тихия океан. Екипът непрестанно следи разбора на повторното ни влизане в атмосферата взаимно с [американската галактическа организация Nasa] ", съобщи компанията в последната си актуализация на задачата.

" Очакваме повторното нахлуване да се случи почти в 16:00 ч. в четвъртък, 18 януари EST (21:00 ч. по Гринуич). "
Цел
Целта на Astrobotic беше да достави пет инструмента на Nasa на повърхността на Луната, с цел да изследва локалната среда преди завръщането на астронавтите по-късно това десетилетие.

Ако апаратът Peregrine беше съумял да се приземи сполучливо, той щеше да стане първата американска задача от половин век насам и първото частно дружество, постигнало това.

Досега единствено държавни организации от Съединени американски щати, Съветския съюз, Китай и Индия са съумели да осъществят следено кацане на Луната.

Но Astrobotic може да се утеши с това, което е съумяла да реализира в една сложна обстановка.

Повредата е обвързвана с приключване на гориво от спукан контейнер за окислител. Това е генерирало двигателна сила, която е завъртяла апарата и му е попречила да поддържа слънчевите си панели непрекъснато ориентирани към Слънцето - жизненоважно за поддържане на електрозахранването.

Екипът на Astrobotic задейства моторите на Peregrine, с цел да възвърне постоянното ориентиране, само че това, несъмнено, изразходва още повече от бързо изчерпващия се окислител.

Въпреки това потребните товари на борда бяха задействани, което потвърди тяхната галактическа валидност, а някои от тях даже съумяха да съберат данни, като да вземем за пример за естеството на радиационната среда сред Земята и Луната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР