Американската кардиологична асоциация оцени диетата ДАШ и средиземноморската като най-здравословните

...
Американската кардиологична асоциация оцени диетата ДАШ и средиземноморската като най-здравословните
Коментари Харесай

Диетата ДАШ и средиземноморската диетa са едни от най-полезните

Американската кардиологична асоциация оцени диетата ДАШ и средиземноморската като най-здравословните в издадените си рекомендации, а диетите с ниско наличие на въглехидрати, като Саут Бийч, палео и кетогенната, се класираха ниско в проучването, оповестява Юнайтед прес интеренешънъл.

Изследването преглежда 10 известни проекти за хранене. Резултатите от него са оповестени в рецензираното от експерти сп. Circulation (Кръвообращение). Учените са преценявали диетите въз основата на 10 основни фактора, които усъвършенстват кардиометаболитното положение, с акцент върху ограничението на нездравословните мазнини и намаляването на непотребните въглехидрати, добавя Българска телеграфна агенция.

Препоръките на Асоциацията целят да бъде усъвършенствано сърдечно-съдовото и общото метаболитно здравословно положение и да бъдат лимитирани рисковете от други болести, като диабет вид 2 и затлъстяване, които могат да се появят поради несъразмерна консумация на модифицирани въглехидрати и подсладени със захар питиета. И двете са свързани с нараснал риск от сърдечно-съдови болести.

Диетата ДАШ, чието цялостно име е Диетичен метод за попречване на високото кръвно налягане, натъртва на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, както и нискомаслени млечни артикули и нетлъсто месо и птици, риба и нетропически мазнини. Според Асоциацията скандинавската и балтийската диета следват сходни модели на хранене, а средиземноморската диета се подрежда тъкмо под диетата ДАШ. Тя лимитира млечните артикули, като в същото време натъртва на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, мазна риба и зехтин. Също по този начин позволява умерено пиянство на алено вино.

Изследването е ръководено от проф. Ренборг Фаркухар, професор по медицина в Станфордския университет.

Най-ниско класираната диета от американските кардиолози е кетогенната. Диетата на Аткинс, която лимитира доста въглехидратите, е в същата категория. Малко по-добри за сърцето от кето диетите са диетите с ниско наличие на въглехидрати, които лимитират въглехидратите до 30% до 40% от общия банкет на калории. Палео диетите, които изключват пълнозърнести и рафинирани храни, бобови растения, масла и млечни артикули, също са класирани ниско.

По средата са вегетарианските диети, като допускащите риба, млечни артикули и яйца, се класират по-високо. Следват тези, ограничаващи приема на мазнини до 30%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР