Американската филмова индустрия е в плен на най-голямата стачка в

...
Американската филмова индустрия е в плен на най-голямата стачка в
Коментари Харесай

Холивуд стачкува, Netflix печели - ето как

Американската кино промишленост е в плен на най-голямата стачка в сектора от цели 63 години - първо сценаристите, а по-късно и актьорите стопираха работа с искане за нови контракти, които пазят специалностите им от навлизането на AI и които им подсигуряват по-добри условия на труд. Всеки ден от митинга коства милиони долари на студиата, които са в цялостен блокаж.

Там, където мнозина губят, малко на брой виждат опцията да завоюват. Именно в такава позиция е стрийминг колосът Netflix, който компенсира резултатите от стачката в Холивуд, като разпорежда нови и нови продукции отвън Съединени американски щати, разясняват анализатори, представени от " Ройтерс ".
 Холивуд гледа към завръщане в Китай
Холивуд гледа към завръщане в Китай

Огромният кино пазар в страната е гладен за качествени филми, а студиата имат потребност от доходи

Контекст : За първи път от 1960 година американските артисти и сценаристи стачкуват по едно и също време. Обединява ги една обща опасност - изкуственият разсъдък. Платформи като ChatGPT и сега могат да пишат сценарен текст по поръчка - към момента качеството му е доста ниско, само че опасенията са, че с развиването на технологията напълно скоро студиата ще спрат да заплащат на живи хора.

Подобна опасност виждат и актьорите - изключително след предложение облиците на статистите да бъдат цифровизирани и преупотребявани в голям брой продукции благодарение на AI.

Извън това, експертите от филмовия бизнес упорстват за по-добро възнаграждение с оглед икономическите действителности и огромните условия на стрийминг платформите.
 Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена
Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Според него общият размер на нужните вложения в изкуствен интелект евентуално ще бъде $1 трилион

Детайли : Немалка е иронията, че точно най-големият състезател в премиум поточното видео - Netflix, се обрисува като един от минимум засегнатите от стачката. Главната причина е, че компанията има огромен продукционен потенциал зад граница. Това излиза наяве от мнения на анализатори от SVB MoffetNathanson, Credit Suisse и Insider Intelligence.

Така в шлагери се трансформират поредици като френския Lupin, а също така по график върви подготовката за старта на предстоящи заглавия като Heart of Stone с Гал Гадот. Очакването е стрийминг компанията да може без проблем да балансира своето наличие дори и при по-дълго продължение на стачката.
 Развитието на изкуствения разсъдък може да остави 300 милиона души без работа: ето кои специалности са застрашени
Развитието на изкуствения разсъдък може да остави 300 милиона души без работа: ето кои специалности са застрашени

Прогнозата е от нов отчет на Goldman Sachs

За разлика от малките екрани и студиата, ориентирани към кината, Netflix работи като в действителност световна компания - намира продуктите, от които има потребност, там, където те могат да бъдат създадени. А Съединени американски щати са от дребното страни, в които изобретателният отрасъл е в действителност единен и проведен, т.е. кадърен да реагира със стачки.

Още нещо : Ако Netflix покаже положително движение в миг, в който останалите играчи се задъхват, това ще бетонира водачеството на платформата в извънредно конкурентния стрийминг пазар, където са още Max, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video и доста други играчи. В сегашната несигурна икономическа обстановка потребителите понижават разноските си и Netflix е на отлична позиция да е последното, от което ще се откажат те.

Резултатите също приказват в тази посока. Очаква се на 19 юли компанията да разгласи най-силното си тримесечие откъм привлечени нови клиенти от пандемията насам - близо 1,8 млн. семейства. Според анализатори ограничението на практиката на шерване на пароли и въвеждането на по-евтин проект с реклами са се оказали удачни решения.

Така не е изненада, че представянето на акциите на Netflix безусловно разгромява конкуренцията.

От друга страна : Успехът на Netflix е тъмно увещание, че в наши дни е доста мъчно експертите от даден бранш да наложат на интернационална компания при какви етични и финансови условия да работи тя. Компанията употребява от години изкуствен интелект за потребителската си платформа, само че обществено не е коментирала какво мисли за заместването на артисти и сценаристи с логаритми.

Очевидно е, обаче, че в случай че от Netflix решат да създадат тази крачка, мъчно ще бъдат спрени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР