Американската актриса Анджелина Джоли, придружена от носителката на Нобелова награда

...
Американската актриса Анджелина Джоли, придружена от носителката на Нобелова награда
Коментари Харесай

Анджелина Джоли се завърна в Ирак в подкрепа на Надя Мурад

Американската актриса Анджелина Джоли, съпроводена от носителката на Нобелова премия за мир за 2018 година и активистка за правата на индивида, Надя Мурад направиха обща аудиенция в язидско село Кочо в региона на Синджар, северозападен Ирак, по информация на багдадския портал.

Мястото не е определено инцидентно. Кочо е родното село на, където през 2014 година бойци на терористичната формация „ Ислямска страна “ (ИД) направиха геноцид против локалното язидско население, напомня.  Язидите са говорещо кюрдски език етнорелигиозно малцинство в Ирак. То практикува язидизма, чиито корени са в зороастризма.  

Терористите от  тогава убиват майката на Мурад и петима нейни братя, а самата тя и сестрите й са отведени в  Мосул и превърнати в полови робини. В Кочо умират 334 мъже и 72 дами. Подобно на хиляди други язидки  Надя Мурад е била " омъжена " принудително за джихадист. За благополучие,  съумява да избяга и стига до един от бежанските лагери в Киркук. По-късно тя, дружно с други бежанци, се озовава в Германия, където живее  в този момент.

През септември 2016 година Мурад стана дипломат на благосклонност за Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (). На 5 октомври 2018 година тя беше удостоена с Нобелова премия за мир „ за напъните й да постави завършек на потреблението на половото принуждение като оръжие за война и въоръжени спорове “.

 
               

При визитата си в Кочо Джоли и Мурад се срещнаха с дами и деца, оживели от геноцида, и посетиха локалното гробище, където са заровени язидите, убити от ислямските терористи. 

„ Щастлива съм да се върна в Ирак, този път в поддръжка на работата на моята другарка Надя Мурад и други локални язиди, които възвръщат живота и общността си, откакто са претърпели ужасите. Оцелелите не престават да се борят против контузията, несигурността, изселването “, споделя актрисата и режисьор  „ Срещнах фамилии, които към момента търсят отговори за изгубването на околните си и други, които към момента нямат поддръжка, с цел да покрият главните си потребности. Местните хора работят, с цел да си оказват помощ сами и заслужават цялото почитание и поддръжка. "

 
               

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР