Американската агенция за международно развитие /USAID/ представи своята Концепция за

...
Американската агенция за международно развитие /USAID/ представи своята Концепция за
Коментари Харесай

САЩ вече и с концепция срещу влиянието на Кремъл по света

Американската организация за интернационално развиване /USAID/ показа своята „ Концепция за противопоставяне на враждебното въздействие на Кремъл “ на 5 юли пред представителите на Г-7 в Париж.

Документът е оповестен в уеб страницата на организацията. В него са посочени сферите, в които ще се концентрира тази самодейност: демократичните институции и законодателството, самостоятелните средства за всеобща информация, енергийната и икономическата самостоятелност. Подчертано е, че Русия се стреми да отслаби въздействието на Съединени американски щати по света и да отдели Вашингтон от сътрудниците му.

Концепцията бе показана в Париж от ръководителя на USAID Марк Грийн. Сред инструментите за въздействие на Русия върху другите страни той уточни пропагандата посредством медиите и обществените мрежи, икономическите операции в енергийния бранш, както и финансовата поддръжка за прокремълските партии или за антидемократичните претенденти по избори.

„ Документът е реакция на властническите провокации, като покачва икономическата и демократичната резистентност на целевите страни, и работи за понижаване на следствията от кремълската експанзия по отношение на редица институции “, съобщи Марк Грийн.

Така USAID е подготвена да оказва помощ на сътрудниците си за понижаване на зависимостта им от съветските енергийни източници, за увеличение на стоковия експорт на западните пазари, за повишаване на капацитета на локалните средства за всеобща информация за даване на самостоятелни осведомителни услуги, за поддържане на другите групи на гражданското общество.

Според Грийн „ московският режим не е единственият властнически режим, който с нападателен фасон се стреми да популяризира своето идеологическо въздействие отвън личните си граници “. „ Колкото до Европа и Евразия, напъните на Кремъл в тази посока са явни. Поради неналичието на други пътища за постигането на тази цел, Москва работи неуморно, като подрива икономическата либерализация, връща обратно демократичното развиване и отслабва суверенитета на обособените страни “, счита ръководителят на организацията.

Като образец за въздействието на Русия то уточни потреблението на пропагандистки платформи като Russia Today и Sputnik International. „ Хиляди платени кремълски екипи наводняват платформите и търгуват със наличия, предопределени за основаване на комплициране, съмнение и цинизъм във връзка с демократичните и западните институции “, съобщи Марк Грийн.

Според него Москва ползва и стопански операции, изключително в енергийния бранш, като употребява историческата взаимозависимост на своите съседи от съветския петрол и газ. „ Тя култивира и финансово поддържа прокремълски политически партии или за избиране на антидемократични претенденти, или по-често просто за да добави несигурност и комплициране. USAID е подготвена да помогне на сътрудниците си за намаление на зависимостта им от съветските енерго-ресурси посредством разширение на интеграцията със западните стопански системи. Концепцията предлага принадлежности, които могат да оказват помощ на страните да основават по-представителни политически партии и групи “, уточни той.

Грийн добави, че в отговор на напъните на Кремъл за саботиране на изборите в Украйна, организацията е предоставила на изборната комисия 2, 7 млн.долара за съоръжение, с цел да поддържа свободните и почтени избори през тази година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР