Амбицията на министерството на иновациите и растежа е да превърне

...
Амбицията на министерството на иновациите и растежа е да превърне
Коментари Харесай

Министърът на иновациите: Подготвяме 39 проекти за 3 милиарда лева, искаме да ребрандираме България

Амбицията на министерството на нововъведенията и растежа е да трансформира България в дестинация за високо софтуерни вложения. Това съобщи отрасловият министър Милена Стойчева.

„ Имало е застой от 2 години, България не беше постоянна среда поради неналичието на постоянно държавно управление и невъзможността да бъдат подхванати устойчиви и дълготрайни ограничения. С новата визия, която представяме, виждаме сериозен интерес от Европа и други страни. Подготвяме 39 плана на стойност 3 милиарда лв.. Очаква се да бъдат разкрити 5200 работни места. Това са вложения, които се надяваме до края на годината да осъществяваме ”, сподели Стойчева.

Тя изясни, че от началото на годината са осъществени 13 броя вложения, с обща стойност 190 милиона лв.. Те са в области като Търговище, Бургас, Видин, Хасково. Инвестициите до момента обаче били по-скоро в производството и преработвателната индустрия.
„ Новите вложения са главно в областта на осведомителни технологии, опазване на здравето, депозиране, логистика и произвеждане. Индустрия 4.0. Тези, които ще бъдат носители на нововъведенията в идващите години ”, сподели Стойчева.
Тя счита, че може да се свърши и по-добра работа в посока на привличане на вложения.

„ Ние имаме задоволително съображение да изведем на напред във времето нашия капацитет, който е обвързван също и с научно-развойна активност, която е в основата на актуалното потомство нововъведения. И това сме заложили в стратегиите, които предстоят да бъдат отворени за финансиране. Имаме в действителност доста огромен финансов запас, който ще бъде ориентиран тъкмо в тази посока ”, изясни министърът.

„ Нашата цел като министерство е в действителност да ребрандираме България. Първо като добра дестинация за вложения, в която вложителите да се усещат спокойни, уверени и да слагат цели, тъй че тук да развиват по-скоро научната си и развойна активност, планове с добавена стойност, а не да бъдем дестинация, която да обезпечава по-евтина работна ръка. Това с цел да се случи, би трябвало в действителност да изработим новия модел и да сложим на напред във времето този тип компании, този тип артикули и услуги, които са отличаващи и които също основават висока добавена стойност, тъй че България да бъде атрактивна за вложителите като място, от което те в следствие ще създадат скок или ще развиват своите компании в други посоки и в други райони ”, сподели министърът.
Относно плана за Доброславци, за който служебният кабинет говореше за сред 1000 и 3000 работни места, министър Стойчева сподели, че сега се разисква, защото част от работата по вложенията и насърчаване на тези индустриални зони е взаимна с Министерството на стопанската система и промишлеността.

„ Ние имаме заложени в стратегиите за финансиране тъкмо стратегии, които са насочени към вложения и финансиране в индустриалните зони. По Плана за възобновяване и резистентност Министерството на нововъведенията растежа разполага с 1 милиард лв. до края на годината. Така че ние в границите на проекта за възобновяване ще открием доста скоро последната процедура, която е обвързвана с насърчаване на решения в региона на кръговата стопанска система. И там фирмите и дребни и междинни предприятия, микро-предприятия, междинни предприятия и огромни ще имат опция да аплайват,  с цел да развиват и усъвършенстват решенията си, които са свързани с това да се придвижат по-бързо към кръгова стопанска система и оползотворяване на ресурсите, които са част от производствата до момента ”, сподели министърът.

Тя призна, че сме изостанали и от министерството се пробват да наваксват. „ До дни, следва да открием новите стратегии, които са по „ Конкурентоспособност ” - за нововъведения в предприятията. В края на лятото да можем да отворим и другите стратегии, които са свързани с просвета и бизнес и насърчаване на нововъведения чрез взаимоотношение сред научните и следователските центрове. Там също има планувано много съществено финансиране. Като цяло Министерството на нововъведенията и растежа има финансов запас. Разполага с бюджет от 6 милиарда и 100 милиона лв., които да бъдат в границите на програмния интервал, които да бъдат вложени и предоставени на микро, дребни, междинни предприятия, в посока на това да развиват потенциала си, да създават и внедряват нововъведения, както и да си взаимодействат с научните и следователски организации ”, сподели Стойчева.

Тя разяснява и страховете от изкуствения разсъдък.
„ Естествено е хората да се тормозят от това, защото всяка нова информация може да бъде в първия миг застрашаваща. Но това, което бихме желали да подчертаем - изкуственият разсъдък има своето естествено наличие и развиване. Това е технология, която напредва, която от ден на ден ще навлиза в нашия живот. Това е естественото развиване на технологиите. И нашето министерство, наред с други министерства, планува организирането на специфична конференция, която от една страна да даде познанието и опциите за това какви са преимуществата в потреблението и инвестицията в изкуствения разсъдък, в развиването му, като технология за обществото, както и за всеки един от нас ", сподели Стойчева.

„ Много значимо е хората да бъдат образовани по тематиката. Когато не познаваме нещо, естествено е да се опасяваме от него. Ние се надяваме да предоставим благоприятни условия, с цел да могат всички жители да получат от една страна начетеност, въпреки това - късмет да се срещнат и да се срещнат. Особено дребните и междинни предприятия предвиждаме стратегия, която да разреши цифровата промяна и потреблението на всички тези технологии в тяхното развиване, тъй че те да могат да бъдат в крайник с трендовете в международната стопанска система, в трендовете на пазара и да отговорят на упованията, които включването на тези нови технологии дават сега и изискват от нашите жители, както и от компанията ", сподели министър Стойчева.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР